Nyhedsbrev | Opret profil | Log ind | Avisen.dk bruger cookies, læs mere herCookies & privatlivspolitik

Ledig og over 60 år? Så er du færdig

Arbejdsløse ældre har svært ved at komme tilbage i arbejde. Aldersdiskrimination, siger Ældre Sagen.

, 20. oktober 2011 kl. 22:30
Start et spil på Spigo.dk
Spil
De fleste ældre har svært ved at finde tilbage i arbejde, når de er blevet fyret.
De fleste ældre har svært ved at finde tilbage i arbejde, når de er blevet fyret. Foto: Colourbox

Der er ringe udsigter til at komme tilbage i arbejde, hvis man bliver fyret i en høj alder.

Arbejdsløse mellem 55 og 64 år kommer sjældnere tilbage i arbejde end deres yngre kolleger.

For de 60-64-årige er det kun 35 procent, der er tilbage i arbejde seks måneder efter, at de bliver arbejdsløse. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

”Mange ældre vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet, men de får ikke lov,” siger Margrethe Kähler, seniorkonsulent og jurist hos Ældre Sagen.

Hun henviser til Ældre Sagens egen undersøgelse, der viser, at 34 procent af de ældre, der forlader arbejdsmarkedet, gerne ville fortsætte.

”Der foregår en skjult aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet,” siger Margrethe Kähler.

Hun mener, at arbejdsgiverne bevidst undlader at ansætte ældre, der nærmer sig alderen for efterløn eller pension.

AE: Ældre kan være guld værd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd gennemførte i januar en analyse af jobmulighederne for arbejdsløse ældre. Den viste samme billede som de nyeste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

”Hvis man bliver fyret i en sen alder, kan det være utroligt svært at komme tilbage. Der kan være sket et ryk på arbejdsmarkedet, som betyder, at man ikke længere har de kompetencer, der skal til for at blive ansat,” siger kommunikationschef Janus Breck.

Han tilføjer, at arbejdsgiverne er tilbageholdende med at ansætte medarbejdere, kort tid før de skal på efterløn eller pension.

”Men man skal huske på, at de ældre også har en erfaring, der kan være guld værd,” siger han.

DA: Ingen aldersdiskrimination

Dansk Arbejdsgiverforening afviser, at der sker aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet.

”Vi har lovgivning imod diskrimination, så hvis der er en sag, må man bruge lovgivningen. Hvis man ikke kan løfte sagen, er det, fordi der ikke er nogen sag,” siger chefkonsulent Erik Simonsen.

Han skyder skylden på den danske tilbagetrækningspolitik.

”I alle lande ser man, at når folk nærmer sig pensionalderen, bliver den enkelte mindre motiveret til at søge tilbage i arbejde, og virksomhederne bliver mindre interesseret i at investere i medarbejdere, fordi de vil forlade arbejdsmarkedet indenfor kort tid. Efterlønnen er et signal om, at man ikke kan klare sig på arbejdsmarkedet efter 60,” siger han.

Erik Simonsen glæder sig derfor over tilbagetrækningsreformen, som ifølge ham viser, at man tror på de ældres evner på arbejdsmarkedet.

Fakta

For de 55-59-årige er det kun 38 procent, der er tilbage i arbejde et halvt år efter, at de er blevet arbejdsløse, og blandt de 60-64-årige er tallet helt nede på 35 procent.

Til sammenligning er næsten halvdelen af de 40-44-årige tilbage i arbejde efter et halvt års ledighed.

Kilde: Arbejdsmarkedsstyrelsen

Debat om artiklen:
For at kommentere skal du være logget på Facebook. Logges på via "Kommenter via...", genindlæs siden
21.10-2011 | 10:11 af Marianne E
Det hjælper jo ikke at regeringen kan se at vi over 60 kan bruges til noget, når holdningen blandt befolkningen der er på toppen af deres liv er at vi er uduelige i den alder. Og det er det der gives udtryk
for på arbejdspladserne, sjældent direkte, men bag den ældre medarbejders ryg !
Så kan de fra regeringens side lave alle de love de vil, så længe holdningen på gulvet er så negativ og
respektløs, vil vi altid blive holdt ude i den sene alder, uanset hvor stor arbejds-og livserfaring og uddannelse vi har.
Desuden har vi p.t. en finanskrise, så knivene på albuerne er væsset hos de arbejdsløse.
Lige nu og så længe krisen vare er det måske også lidt meget sindsygt at flok over tres,
kære regering og medborgere, skal optage arbejdspladser, istedet for at satse på de unge ? -
er dog skal føre landet videre efter krisen.
Omgangen mellem mennesker skal og må grundelægges med respekt for næsten og det eksistere næsten ikke i vores samfund, så måske skulle man starte med at opdrage ungerne til det kære forældre.
 
 
21.10-2011 | 10:49 af Octavio
Det er en meget "flot" udtalelse, DAs chefkonsulent Erik Simonsen kommer med - at ”vi har lovgivning imod diskrimination, så hvis der er en sag, må man bruge lovgivningen. Hvis man ikke kan løfte sagen, er det, fordi der ikke er nogen sag. Det er noget letkøbt vås, for i virkelighedens verden er lovgivningen ubrugelig, selv om intentionerne kan være fine nok. Ingen arbejdsgiver vil jo indrømme, at du ikke får jobbet, fordi du er for gammel - så derfor bliver der aldrig nogen "sag" at løfte. Du er på forhånd sorteret fra, og beder du om en begrundelse for afslaget, er det uhyre let at angive alle mulige andre begrundelser end den egentlige.

En løsning kunne være, at man i hvert fald indenfor det offentlige bliver pålagt at iagttage en større aldersspredning ved nyansættelser, så arbejdsmarkedet i højere grad afspejler befolkningens sammensætning.
 
21.10-2011 | 15:19 af Carl Hansen
Aldersdiskrimination, måske, jeg er selv ledig og +55 - men hvis jeg var arbedjsgiver, og fik 2-300 ansøgninger til et ganske ordinært job, ville jeg da sortere ansøgningerne efter nogle kriterier, det kan være alder, køn, bopæl og mange andre ting, måske i 10 grupper, så ville jeg da tage gruppe 1 og se om der var den rette ansøger, hvis ikke, så gruppe 2 o.s.v. og så er der langt til gruppe 10 som er alderen, sådan er livet, så kan vi have, nok så mange regler og love.
 
22.10-2011 | 16:50 af Flemming Rasmussen
hivs jeg var arbejdsgiver ville jeg da kun kigge efter hvad de ville have i løn og om hvor hurtigt de kan udføre arbejdet så er alderen da skide ligegyldigt
 
 
22.10-2011 | 17:27 af Isabelle Mandel
Da jeg var arbejdsgiver for ikke så vældig mange år siden sorterede jeg rask væk folk over 50 fra p.gr.af alder. Vi HAVDE jo lissom et par folk af ikke helt ung alder (mig fx :o)). En god blanding af yngre og ældre, mænd og kvinder er, for mig at se optimal. Vi har hver vores forcer.
 
 
22.10-2011 | 18:29 af X X
Det er allerede fra 50+, at diskrimmineringen sker. Jeg har lovet mig selv, at såfremt jeg vinder gevinsten på onsdag vil jeg starte eller investere i en lokal virksomhed og ansætte 50+ere.
Har man først mistet fodfæstet på arbejdsmarkedet i den alder, bliver det svært at rejse sig op igen med et CV, som er blevet smadret af det offentlige job system.
 
NYHEDSBREV
 
Interesserer du dig for nyheder om job og arbejdsliv, så prøv Avisen.dk's nyhedsbrev!
separator
Du kan naturligvis altid framelde dig igen, og vi deler ikke din mail med andre.
Læs vores forretningsbetingelser.
© Copyright 2013, Avisen Aps
Avisen.dk er ikke ansvarlig for indhold fra eksterne Internet sites