Leder på bosted: Virksomheder tøver med at ansætte psykisk syge

Nye sikkerhedsregler på landets bosteder får de psykisk syge til at miste troen på sig selv. "De er med til at skabe et billede af, at de er farlige", fortæller ansat på bosted.
"Det ødelægger beboernes selvbillede, når de bliver karakteriseret som farlige", fortæller Jesper Harbo Caspersen, der arbejder på bostedet Torupgård for psykisk syge.
"Det ødelægger beboernes selvbillede, når de bliver karakteriseret som farlige", fortæller Jesper Harbo Caspersen, der arbejder på bostedet Torupgård for psykisk syge. Privat foto

Når hospitalerne ikke kan kurere de psykisk syge med medicin og terapi, bliver de sendt videre på bosteder. Et af dem er Torupgård på Nørrebro. Her bor der blandt andet unge mennesker med psykiske lidelser, der har brug for massiv støtte.

Men ofte får de det bedre, når de kommer der.

- De trapper ned på medicinforbruget, og nogen stopper helt. Det er fordi, de kan leve et mere normalt liv hos os, fortæller tilbudsleder for ungeenheden Jesper Harbo Caspersen.

Efter Arbejdstilsynet har pålagt bostederne en række påbud, er det blevet noget sværere at skabe normale rammer omkring de unge. 

De nye sikkerhedsregler har til formål at sikre de ansatte på bostederne. Men reglerne gør det samtidig også sværere at lave det sociale arbejde, personalet er ansat til at lave. 

- Når vi skal gå to sammen, så kan vi ikke følge med i alles trivsel. Vi forsøger at give dem troen på sig selv. Men det ødelægger det med den adfærd, der er blevet pålagt os, fortæller Jesper Harbo Caspersen.

Hans kolleger og ham arbejder på at gøre de psykisk syge så selvstændige, at de kan klare sig selv. De lærer at vaske tøj og betale regninger, så de kan få et normalt liv en dag. 

Men billedet ude i samfundet af de farlige psykisk syge, gør det svært for de unge at komme ud på den anden side.

- Når vi er ude hos virksomheder, er der stor skepsis for at ansætte mennesker, der har boet hos os. På den måde bliver det svært at komme ud i samfundet igen, fortæller han.

Dårligt for deres selvbillede

Påbudene kom i sommers efter et tragisk drab på en ansat på bostedet Lindegården. På det tidspunkt havde der været adskillige historier i medierne om farlige beboere, der havde angrebet de ansatte.

Historierne har gjort, at de ufarlige psykisk syge føler, at de bliver sat i bås med de farlige. Og det er med til at holde dem uden for samfundet.

- Det er problematisk, når de bliver karakteriseret som farlige. De følger jo med i medierne, og når samfundet tegner et billede af dem som enormt farlige mennesker, der voldtager og slår ihjel, så er det rigtig dårligt for deres selvbillede, siger han.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.