Leder krævede sex af ansatte: Slavelignende forhold i rengøringskoncern

På overfladen så alt fint ud, men bagved var Danmarks næststørste rengøringskoncern gennemsyret af svindel og bedrag.
Økonomisk udnyttelse og brug af illegale ansatte var almindeligt i Forenede Service, afslører to tidligere chefer i koncernen.
Økonomisk udnyttelse og brug af illegale ansatte var almindeligt i Forenede Service, afslører to tidligere chefer i koncernen. Foto: Scanpix/Arkiv

To tidligere topchefer hos Forenede Service står frem i Politiken Søndag og fortæller, at svindel og bedrag var udbredt i den nordsjællandske afdeling hos Danmarks næststørste rengøringskoncern.

- Overfladen var pæn, men bagved var der svindel og bedrag. Det var ikke bare enkelte steder. Det var bredt ude i firmaets organisation, at folk snød og bedrog. Menneskene er ikke så gode, som man går rundt og tror - og flere i ledelsen vidste det, siger Steen Gede, der var administrerende direktør fra 2012 til 2016, til Politiken Søndag.

Serviceleder krævede sex

Så sent som i april 2015 måtte Steen Gede skride ind og fyre en serviceleder, som ifølge flere rumænske kvinder krævede sex af dem, hvis de ville have et arbejde.

- Piger skulle stå seksuelt til rådighed for en af servicelederne i tre måneder, efter at de var blevet ansat, ellers kunne de ikke få ansættelse. Det var helt vanvittigt, siger Steen Gede til Politiken Søndag.

Steen Gede stod sammen med sikkerhedschef Jens Nielsen i spidsen for oprydningen i Forenede Service, hvor flere underleverandører gennem en årrække var blevet dømt for økonomisk udnyttelse og brug af illegale medarbejdere.

Svindel

Ledelsen i Forenede Service har nægtet ethvert kendskab til underleverandørernes metoder og fyrede dem i 2012.

Men til Politiken fortæller Steen Gede og Jens Nielsen, at underleverandørerne i selskabets region i Nordsjælland kun udadtil var selvstændige virksomheder.

Mange underleverandører havde været ansat som rengøringsfolk hos Forenede Service og var blevet bedt om at oprette selskaber - og mange af deres ansatte var i virkeligheden ansat i Forenede Service.

Koncerndirektør afviser at kende til fusk

Nuværende koncerndirektør hos Forenede Service, Carsten Clement, afviser beskyldningerne.

- Jeg kan ikke se, at der er noget problem i, hvis man herfra har hjulpet en medarbejder til at etablere et selvstændigt rengøringsselskab. Har vi hjulpet de brodne kar til at blive underleverandører? Det ved jeg ikke noget om, siger Carsten Clement til Politiken Søndag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.