Le Pen græmmes over at dele navn med datter

Den tidligere leder for Front National raser over datteren, efter at hun og partiet kastede ham på porten.
Forholdet mellem far og datter er på frysepunktet, efter Marine Le Pen smed Jean-Marie Le Pen ud af Front National.
Forholdet mellem far og datter er på frysepunktet, efter Marine Le Pen smed Jean-Marie Le Pen ud af Front National. Foto: Laurent Cipriani/AP

Den højreradikale Jean-Marie Le Pen græmmes over sin datter og glæder sig til den dag, hun bliver gift, så de ikke længere skal dele navn.

Så højt går bølgerne dagen derpå i det stærkt højreorienterede parti.

Den tidligere leder af Front National er rasende over, at datteren, der i dag er leder af Front National, og hendes kolleger mandag reelt smed ham ud af partiet for gentagne gange at kalde de nazistiske gaskamre under Anden Verdenskrig for "en detalje".

Datteren Marine Le Pen gør sig som formand store anstrengelser for, at partiet ikke fremstår som en antisemitisk og overdreven racistisk forsamling.

Derfor valgte partiets øverste ledelse under forsæde af den ugifte formand, Marine Le Pen, mandag at suspendere den 86-årige Le Pens medlemskab og i forbindelse med en snarlig ekstraordinær kongres at fratage ham den livsvarige stilling som æresformand.

- Jeg havde håbet på, at formanden for Front National ville blive gift så hurtigt som muligt, så hun kunne skifte navn, siger den ældre Le Pen til radiostationen Europe 1 tirsdag.

- For jeg skammer mig over, at hun har det samme efternavn som mig.

Marine Le Pen ser i meningsmålinger ud til at kunne blande sig i kapløbet om at blive Frankrigs næste præsident, men det gør ikke indtryk på faderen.

Han siger, han ikke vil støtte hende, og det ville være "skandaløst", hvis hun blev Frankrigs næste præsident ved valget i 2017.

Datteren sagde allerede for få uger siden, at hendes far må overveje, om det er tid til helt at trække sig ud af politik, og at de familiære bånd ikke tæller i den sag.

Helt ude af partiet er den ældre Le Pen dog ikke. Han har forsat et mandat i Europaparlamentet og i en regional forsamling i Sydfrankrig.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.