Lavt uddannet eller pensionist: Forbered dig på dårligere behandling på hospitalet

Patienternes sociale situation har betydning for den behandling, de får, når de kommer på hospitalet.
En undersøgelse fra sidste år viste, at behandlingen til pensionister med blodprop i hjernen eller hjertesvigt er markant dårligere end behandling til folk på arbejde.
En undersøgelse fra sidste år viste, at behandlingen til pensionister med blodprop i hjernen eller hjertesvigt er markant dårligere end behandling til folk på arbejde. Foto: Scanpix

En lav uddannelse, bopæl i et yderområdet og en uafklaret arbejdssituation er alt sammen noget, der kan have betydning for den behandling, du får, når du kommer på hospitalet.

Det fastslår Annette Wandel, der er chef for kvalitet og politik hos Danske Patienter, skriver Ekstra Bladet.

Tendensen bekræftes af en undersøgelse, som tænketanken Center for Alternativ Samfundsanalyse offentliggjorde sidste år. Den viste, at behandlingen til pensionister med blodprop i hjernen eller hjertesvigt er markant dårligere end behandling til folk på arbejde. Allerværst ser det ud for pensionister med ringe økonomiske ressourcer og en lav uddannelse.

- Læger informerer patienter i højere grad end de spørger, hvad der er vigtigt for patienten. Hvis jeg er selvsikker – og det er man generelt som højt uddannet – så vil jeg kunne gøre gældende, hvad det er der er vigtigt for mig. Men er jeg en patient, som er dårligere til at formulere mig, så vil jeg have sværere ved det, og så bliver jeg ikke hørt, siger Annette Wandel til Ekstra Bladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.