Lars Mikkelsen: Fik "House of Cards"-rollen i Matas

Lars Mikkelsen troede næsten ikke på det, da han stod i en Matas-butik og fik et opkald om, at han skulle spille med i hitserien "House of Cards." Arbejdet med verdensberømte Hollywoodstjerner har været en kæmpe oplevelse.
- Der går alt muligt gennem ens hoved. Man har jo lyst til at ringe op igen og sige: ”Er du sikker på, at det er mig, du snakker om, fortæller Lars Mikkelsen om, hvad der gik igennem hovedet på ham, da han blev ringet op, mens han stod i en Matas-butik og overbragt nyheden om, at han skulle være med i den amerikanske hitserie.
- Der går alt muligt gennem ens hoved. Man har jo lyst til at ringe op igen og sige: ”Er du sikker på, at det er mig, du snakker om, fortæller Lars Mikkelsen om, hvad der gik igennem hovedet på ham, da han blev ringet op, mens han stod i en Matas-butik og overbragt nyheden om, at han skulle være med i den amerikanske hitserie. Scanpix

De seneste uger har været hektiske for Lars Mikkelsen. For når man scorer en fremtrædende rolle i en af verdens største tv-serier, er opmærksomheden selvsagt massiv. Og ”det bliver meget tid, man bruger på det”. Og nej, det er ikke helt første gang, indrømmer Lars Mikkelsen, at han svarer på spørgsmål i samme dur om rollen som Ruslands præsident Victor Petrov i Netflix-succesen "House of Cards."

Der er langt fra Vesterbro til det Hvide Hus’ manipulerende og magtgærrige politik, når ”House of Cards” hitter på Netflix. Og der er langt fra Lars Mikkelsens rolige danske facon til Ruslands præsident af en verdensmand, der på engelsk med stærk russisk accent uberegneligt giver seriens frontfigur, den kyniske og mindst lige så uberegnelige Frank Underwood, politisk kamp til stregen.

Lars Mikkelsen selv har begge ben på jorden, ”det er jo en arbejdsopgave, og så går man til den, og så løser man den” - men det er nu helt okay at spille russisk magthaver.

- Det er klart, at det der med at lege magtfulde mænd, det er jo sjovt. Herhjemme, der har jeg jo ikke helt den samme magt. Hehe. Den største udfordring var, at jeg skulle snakke på engelsk med russisk accent. Og på russisk. Det er noget af en arbejdsopgave, jeg har ikke et forhold til russisk.

L.O.C. fortæller, hvordan han og Christiane Schaumburg-Müller fandt sammen. Læs interviewet på femina.dk

Casterne var dog ikke i tvivl om, at det var Lars Mikkelsen, der var perfekt til rollen som Ruslands statsoverhoved, Victor Petrov, som af mange er blevet sammenlignet med virkelighedens Vladimir Putin.

- Hvad de så i mig? Det må du spørge dem om. Men mon ikke, der er sådan noget lidt… det der kølige skandinaviske over mig, som minder om noget, han også har.

Fik rollen i Matas

Lars Mikkelsen har fået kæmperos for rollen. Tidligere har han haft en rolle i den britiske succes-serie ”Sherlock,” og med ”House of Cards” som udvidelse til CV’et, har Mikkelsen slået sit navn som også international skuespiller mere end fast. Beskeden om, at rollen var hans, fik han, mens han stod i Matas.

- Der går alt muligt gennem ens hoved. Man har jo lyst til at ringe op igen og sige: ”Er du sikker på, at det er mig, du snakker om!?” Man er også bange for, om man nu kan løse opgaven. Og så tænker man også over, at man så skal væk hjemmefra, og hvad betyder… Men først og fremmest tænker man: ”Hvad sker der, hvordan får jeg fat i en russer!?”

Forlader ikke det danske

Lars Mikkelsen fik en sprogcoach til russiskundervisningen. Men på trods af succes med både russisk og engelsk, er han heldigvis ikke færdig med at lave film og teater herhjemme.

- Jeg håber, at rollen i House of Cards kommer til at betyde, at jeg kan komme til at lave flere ting ude i verden, for det, synes jeg, er rigtig sjovt. Men jeg håber, at jeg kan få lov til at kombinere det med at være herhjemme, for det forlader jeg ikke.

Generøse Kevin

I House of Cards spiller Lars Mikkelsen over for verdensstjerner som Robin Wright og Kevin Spacy.

Nikolaj Coster Waldau blev forelsket i sin hustru ved første blik. Læs historien på femina.dk

Hvordan er det at spille over for en verdensstjerne som Kevin Spacy?

- Det er fantastisk, fordi han er så utrolig dygtig. Og han er meget generøs. Han er noget af det mest generøse, jeg har mødt inde på settet, for alt, hvad man gør, tager han og bruger til noget. Der er aldrig et nej tilstede, i det han laver. Det er hele tiden et spørgsmål om, hvordan vi får det bedste ud af det. Og den tilgang, den er uhyre sjælden. Han er en meget dygtig mand.

Lærte du noget af ham?

- Ja, det synes jeg! Jeg glæder mig til at komme op på scenen her til sommer og finde ud af, hvad det præcis var. Jeg kan godt prøve at verbalisere det, men det giver ikke så meget mening, for jeg tror, jeg skal ind på scenen og stå og mærke, hvad det var, jeg lærte. Noget med en tilstedeværelse … og en generøsitet. Det var helt sikkert, at jeg lærte noget, siger han.

Søde kolleger og smækkys

Den samme generøsitet var til stede hos Robyn Wright. I serien får hun et langt smækkys af Petrov – et kys som heller ikke er gået mediernes næse forbi.

- Det var et stykke arbejde, det var fint, men det er jo ikke noget, man står og dyrker på den måde. Hun er en meget dygtig skuespiller, som er meget generøs og går med på det, man laver. Generelt er skuespillerne på settet så fokuserede på, at få det allerbedste ud af det materiale, de har, forklarer han.

Kollegaerne på serien var enormt søde og inkluderende, fortæller Lars Mikkelsen. Ingen stjernenykker dér. Og selvom settet på en af verdens mest populære tv-serier kan virke overvældende, så er arbejdet det samme, når man først kommer ind foran kameraet.

Præstationsangst kan man ikke bruge

- Selvfølgelig får man præstationsangst. Men det er der jo ikke så mange, der kan bruge til noget. Man må jo bare ind og være til stede i øjeblikket. Og når man så går i gang, så koncentrerer man sig om sine medspillere og om situationen, lyder det fra skuespilleren.

Efter premieren på House of Cards sæson 3 i start februar, går spekulationerne allerede på, om sæson 4 er på vej.

Ser vi mere til Petrov i sæson 4 af House of Cards?

- Det ved jeg ikke endnu. Når jeg får det at vide, får I det at vide, og jeg har ikke fået noget at vide endnu. Jeg ved ikke engang, om de går i gang med en fjerde sæson, slutter han.

Af Charlotte Kobberøe Fink, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.