Landsholdsdebutant: Danmark var drømmen

Ukraine eller Danmark? Erik Sviatchenko kunne forfølge landsholdsdrømmen begge steder, men valgte det sidste.
Erik Sviatchenko debuterede på landsholdet i træningskampen mod USA. Han kunne vælge at spille for både Danmark og Ukraine, men Danmark var hans drøm.
Erik Sviatchenko debuterede på landsholdet i træningskampen mod USA. Han kunne vælge at spille for både Danmark og Ukraine, men Danmark var hans drøm. Foto: DALUM ASTRID/Polfoto

Landsholdsdebutanten Erik Sviatchenko luftede i efteråret en tanke om, at han i fremtiden kunne lade sig lokke af Ukraines landshold.

Den 23-årige FC Midtjylland-spiller med ukrainske forældre har nu endegyldigt valgt side efter sin debut i Danmarks 3-2-sejr over USA i Aarhus.

- Ukraine var aldrig 100 procent oppe at vende.

- Som jeg fortalte i min debuttale til Morten Olsen og holdet, så sagde min mor og far til mig, da jeg kom i betragtning til det danske landshold; du har kun én mulighed, og det er at vælge Danmark, siger Sviatchenko.

- Det har jeg også kun haft et eller andet sted. Også fordi jeg har spillet ungdomslandskampe for Danmark, og det har været en drøm at repræsentere Danmark. At jeg har fået lov til det som 23-årig er ekstra fantastisk.

Erik Sviatchenkos forældre og storebror kom til Danmark i 1990, da faderen fik mulighed for at arbejde i Danmark. For 10 år siden kom mormoren også til Viborg, hvor Sviatchenkos familie bor.

- Jeg har aldrig selv været i Ukraine, men jeg vil helt vildt gerne, men mine forældre mente, at det hørte fortiden til, og vi skulle hen og besøge det, når det en gang blev lidt mere stabilt dernede.

- Derhjemme taler vi russisk. Mine forældre taler russisk, fordi Ukraine er en del af det tidligere Sovjetunionen, og det har de givet videre til mig. Det er jeg meget glad for. Det er et privilegium at kunne et tredjesprog, siger midterforsvareren.

Det seneste år har der været meget uro i Ukraine på grund af en konflikt med Rusland, hvilket naturligvis har påvirket Sviatchenko-familien.

- Vi har heldigvis ikke mere familie tilbage, så det har vi ikke skullet bekymre os om.

- Der har selvfølgelig været en modløshed og magtesløshed fra mine forældre og mormors side, fordi det er et land, der står dem nær.

- Mine forældre er opvokset i Sovjetunionen, men min mormor har levet i det unge land, som hedder Ukraine, så der har været diskussioner frem og tilbage over middagsbordet, men jeg skal være ærlig at sige, at det har ikke fyldt i min dagligdag, siger fodboldspilleren.

Erik Sviatchenko kan søndag aften få sin anden kamp for landsholdet, når Danmark klokken 21 møder Frankrig i en venskabskamp i Saint-Etienne.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.