Landets ringeste jobcenter: "Vores ledige er højtuddannede"

Lemvig Jobcenter scorer førstepladsen som landets bedste til at få ledige hurtigt tilbage i arbejde. Landets dårligste jobcenter ligger i Nordsjælland.
I Lemvig kommer de ledige hurtigere i arbejde end resten af landet
I Lemvig kommer de ledige hurtigere i arbejde end resten af landet Colourbox

De ledige skal sendes på kursus, så de hurtigt kan komme tilbage i arbejde. Sådan lyder opskriften fra Frank Rud Jensen, der er jobcenterchef i Lemvig Jobcenter, der netop er kåret af LO, til at være landets bedste.

Han er ikke overrasket over, at det er Lemvig Jobcenter i det nordlige Vestjylland, der kåres som landets bedste.

- Vi ved, at vi gør det godt. Det skyldes vores engagerede medarbejdere og fordi vi bruger flere penge på at uddanne de ledige. Det har simpelthen båret frugt.

HER ER LISTEN: Landets bedste og dårligste jobcentre

For to år siden besluttede Lemvig Jobcenter at satse på uddannelse af ledige. De fordoblede udgifterne til uddannelse. Til gengæld er ledigheden faldet markant, fortæller en særdeles stolt Frank Rud Jensen.

- Tit handler det bare om at give den ledige et kursus på fire-seks uger, og så er man kvalificeret til drømmejobbet, siger Frank Rud Jensen.

Han peger på, at et enkelt smedekursus eller et maskinførerbevis kan åbne en masse døre for den ledige.

LO: Uddannelse er vejen frem

LO, der repræsenterer mere end 1,1 millioner lønmodtagere, måler landets jobcentres effektivitet på uddannelsestilbud, længde af sygedagpengeperioder og ledighedsperioder, ledighed blandt indvandrere og den generelle aktiveringsgrad.

For et år siden lå Lemvig på sjettepladsen, men får nu topplacering, fordi de er hurtigst til at få ledige tilbage i arbejde og bedst til at tilbyde uddannelse til de ledige.

På landsplan går de ledige uden job i 38,9 uger. I Lemvig går der i snit 34,7 uger, inden man er i arbejde igen.

Frank Rud Jensen fra Lemvig ser en klar sammenhæng mellem uddannelse og lav ledighed.

Det gør man også hos LO, der peger på, at uddannelse kan åbne nye døre for den ledige:

- Måske skal den ledige ind på et nyt arbejdsområde, men har ikke det, der skal til. Derfor er uddannelse et af de bedste redskaber til at få et arbejde, siger konsulent i LO Lissi Gyldendahl.

Bundskraber tager det ikke så tungt

Bundscoreren ligger i en velhavende kommune. Rudersdal jobcenter i Nordsjælland klarer sig dårligt på alle indsatsområder.

Rudersdal jobcenters placering som landets dårligste kommer heller ikke som en overraskelse for Charlotte Wieth-Klitgaard, der er beskæftigelseschef i Rudersdal.

Hun peger på, at LOs jobcenterindeks og dets kriterier lægger meget vægt på, om det enkelte jobcenter giver tilbud om uddannelse til ledige. Noget som man i Rudersdal helt bevidst holder på et minimum.

- Vores ledige er generelt meget højtuddannede, derfor giver det jo ingen mening bare at uddele truckkort til dem, siger Charlotte Wieth-Klitgaard.

Hun fortæller, at de i Rudersdal kun giver uddannelse ved jobgaranti, hvilket betyder, at den ledige skal være garanteret et arbejde for at få tilbud om uddannelse.

Hun erkender desuden, at de i Rudersdal har haft store udfordringer med deres sygedagpengeforløb, men de har i løbet af det sidste halve år nedbragt den gennemsnitlige varighed fra over 40 uger til 35 uger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.