Lamme regler: Kæmpebøder skræmmer danske fåreavlere

Indviklede regler og dyre bøder får fåreavlere til at give op.
Danske fåreavlere er ved at blive kvalt i bureaukrati.
Danske fåreavlere er ved at blive kvalt i bureaukrati. Scanpix arkiv

4000 fåre-besætninger er forsvundet siden 2010, hvor der var 11.000 besætninger i Danmark. Og det er ikke, fordi fåreavlerne har svært ved at sælge deres produkter.

Det handler snarere om et afskrækkende bureaukrati. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

Det fortæller Per Ploug, der er formand for foreningen Danske Lammeproducenter og selv har en besætning med får og køer på Lolland.

- For den gennemsnitlige fåre- eller lammeproducent er styk-omkostningerne forholdsvis høje, for der er nogle omkostninger, der knytter sig til besætningen og ikke til antallet af dyr. Samtidig er der et regelsæt, ordninger og kontrolinstanser, som giver vanskeligheder for rigtig mange fåreavlere, siger Per Ploug.

For eksempel er der komplicerede transportregler på området, og uanset om en fåreavler har få eller flere tusind moderfår, skal der betales det samme beløb i en såkaldt dyrevelfærds-afgift. Det er for indviklet, mener Anne Hjelm, der er bestyrelsesmedlem i Gotlænderforeningen og fåreavler ved Sorø.

- Jeg tør ikke rådgive mine kolleger, for man får nogle kæmpe bøder, hvis man gør noget forkert. Folk bliver lidt forskrækkede, når de bare vil have et par får i baghaven. Tingene skulle være mere fleksible, blandt andet for de små fåreavlere, siger Anne Hjelm.

Erling Bonnesen, der er Venstres ordfører for dyrevelfærd, fødevarer, landbrug og miljø, tager fåreavlernes kritik til sig.

- I Venstre vil vi gerne være med til at se på en mulig ændring af området for at gøre det mere enkelt, men problemstillingen skal analyseres nærmere, før vi kan svare på, hvordan det præcist skal gøres, siger Erling Bonnesen.

Fåreavler-branchens udfordringer er en af årsagerne til, at flere fåreavlere nu går sammen om at etablere en ny brancheforening.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.