Læserne raser over mønsterbryderen Karina: Du generaliserer

Karina Pedersens holdninger om et samfund af nassere på sociale ydelser har sat gang i en debat på de sociale medier.
Karina Pedersen har skabt stor debat med sit kontroversielle synspunkt på underklassen i Danmark.
Karina Pedersen har skabt stor debat med sit kontroversielle synspunkt på underklassen i Danmark. Foto: Rosenborg Thea Grav/Scanpix

I går blev socialdebatten i Danmark delt i to af en kile i form af Zetlands interview med Karina Pedersen, der blev lavet på baggrund af hendes bog ”Helt ude i hampen”.

Karina Pedersen argumenterede nemlig for med udgangspunkt i egne erfaringer, at underklassen i Danmark snylter på sociale ydelser, presser citronen og fusker sig til julehjælp.

Det fik blandt andet Lisbeth Zornig Andersen til at reagere. Og også på Avisen.dk's Facebook-side blev Karina Pedersens heftige bemærkninger diskuteret ivrigt og delt flittigt.

- Alle de sociale indsatser i velfærdsstaten er humbug for milliarder af kroner. Det har ingen effekt overhovedet. Hvis vi fjernede alle socialrådgivere i dag, ville det ikke gøre nogen som helst forskel. Og det burde vi gøre, sagde Karina Pedersen blandt andet til Zetland, og det er sådanne bemærkninger, der fik læserne til tasterne.

En af dem er Linda Thillerup på 57 år, der selv fire gange har måtte ty til julehjælp for at give sine børn en tålelig jul. Hun var nemlig på bistand og sygedagpenge for 10-12 år siden på grund af psykiske- og rygproblemer. Og hun synes som mange andre af læserne, at Karina Pedersen både generaliserer og er nedladende.

- Nu har jeg jo stået derinde for at få julepakkerne, hvor vi stod i lange rækker, og hvor der var mange mennesker. Jeg synes ikke, at jeg så nogle med laktasker eller guldsmykker. Jeg så familier med små børn, som havde svært ved at klare sig, forklarer Linda Thillerup til Avisen.dk.

Hun har ret...

Selvom størstedelen af Facebook-brugerne er enige med Linda Thillerup, er der dog også opbakning til Karina Pedersen.

"Jeg selv er vokset op i et "belastet miljø" - og ja. Hun har ret," skriver Carsten.

"Ja, hun har ret. Og det har hun, fordi hun er politisk ukorrekt og netop en mønsterbryder, der viser bagsiden af dem, folk tror har det så hårdt, og som de råber op om. Reelt ved ingen jo, om hun har ret, da ingen har undersøgt, hvordan tingene foregår i de forskellige hjem. Så lad være med at sige, hun er snæversynet, blot fordi hun piller lidt ved en gruppe, alle tror er taknemmelige og aldrig kunne finde på sådan noget. De findes," skriver Gitte.

Andre som Karin nøjes blot med at undres.

"Hvad nu, hvis hun har ret," skriver hun.

Kun lige til dagen og vejen

Linda Thillerup synes derimod, at Karina Pedersen er fræk, når hun pådutter hele den danske underklasse de samme motiver, som hendes mor på kontanthjælp havde. Og det er især kritikken af julehjælpsmodtagere, som falder Linda Thillerup for brystet.

- Hun har garanteret ikke snakket med alle de mennesker, der står i køen. Hun ved ikke, hvor nedladende og ydmygende, det er. Hun ved ikke, hvordan det er, at gå fra bod til bod og sige ”Tak for smør. Tak for anden. Tak for rosinerne”, mens man skammer sig indvendigt. For allerhelst vil man jo bare kunne klare sig selv, forklarer hun til Avisen.dk.

Når Karina Pedersen siger, at hvis man ville, så kunne man jo bare spare 100 kroner op i løbet af året til en juleand, så mener Linda Thillerup, at hun skyder helt ved siden. De sociale ydelser går nemlig kun til de mest basale fornødenheder, og stress gjorde det umuligt at tænke længere frem end én måned af gangen.

- Der er slet ikke overskud til det. Du tænker bare på at få hverdagen til at hænge sammen. Jeg har stadig ikke det indtryk, at andre, som var i samme båd som mig, bare var nassere, fortæller Linda Thillerup.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.