Læserne: Giv os Bertel som formand for Folketinget

Et flertal af Avisen.dk’s læsere ser helst Bertel Haarder (V) som formand for Folketinget. Pia Kjærsgaard (DF) får dog også opbakning.
Bertel Haarder (V) er en grand old man i dansk politik. Og alene det berettiger ham til posten som formand for Folketinget, mener nogle læsere. Et flertal på 46 procent vil have Haarder på den fornemme post.
Bertel Haarder (V) er en grand old man i dansk politik. Og alene det berettiger ham til posten som formand for Folketinget, mener nogle læsere. Et flertal på 46 procent vil have Haarder på den fornemme post. Foto: Nils Meilvang, scanpix/arkiv

Såvel Venstres folketingsveteran Bertel Haarder som DF’s tidligere leder Pia Kjærsgaard bejler til den prestigefyldte post som Folketingets formand. Spørger man Avisen.dk’s læsere, hvem de mener, skal overtage posten, peger de fleste på Bertel Haarder.

I alt 2687 af læserne har stemt, og 46 procent ønsker Bertel Haarder som formand.

- Bertel Haarder har været medlem af præsidiet i lang tid og har ofte fungeret som stedfortræder for formanden. Jeg er overbevist om, at han vil forvalte hvervet i overensstemmelse med opgaven og uden at forfordele noget parti. - Jeg er ikke helt så overbevist om, at Pia kan det, skriver Ritta.

Flere mener, at Bertel Haarders erfaring gør ham selvskrevet til posten. Han blev første gang valgt ind i Folketinget i 1975 og har mange års ministererfaring. I dag er han første næstformand i Folketingets præsidium.

- Bertel Haarder skal være det... Han har siddet længst, skriver Henrik.

Skal kunne favne alle mennesker

Formandens opgave er blandt andet at holde orden, når der er spørgetime, at sikre gode arbejdsforhold for folketingsmedlemmerne, byde Dronningen velkommen og trykke præsidenter fra hele verden i hånden.

Op mod hver tredje læser mener, at Pia Kjærsgaard vil være bedst til at forvalte den opgave. Bliver hun valgt, vil hun skrive Danmarkshistorie som Folketingets første kvindelige formand.

- Måske skulle der prøves med en kvinde som formand, det har vi vist endnu ikke haft, så det er måske på tide, skriver Gry.

Nogle mener dog, at Pia Kjærsgaards syn på folk med anden etnisk eller religiøs baggrund vil besværliggøre arbejdet som formand:

- Folketingets formand skal være en person, som kan favne alle mennesker i vort land. Det skal også være en, som kan modtage fremmede personer, såsom muslimske, somaliske, iranske, samt alle EU medlemslandenes repræsentanter. Jeg kan være nervøs for, at det kan måske være vanskeligt for Pia, som har et helt andet menneskesyn end Bertel Haarder, skriver Lone.

Hvad med Jelved?

Lars er en af de 23 procent, der mener, det bør være en helt tredje, der skal overtage posten fra Mogens Lykketoft. Her er hans bud:

Marianne Jelved....her hvor vi har fejret 100 året for kvinders stemmeret må det være en kvinde man respekterer der skal vælges, så hun er mit bud, skriver Lars.

Ifølge Grundloven skal Folketinget have en formand, som vælges straks efter, at et nyvalgt Folketing er trådt sammen. Med titlen følger egen bil med chauffør, embedsbolig på Christiansborg og en gage på linje med Statsministerens.

Den nuværende formand for Folketinget Mogens Lykketoft stopper for at  tiltræde nyt job som leder af FN's generalforsamling i New York.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.