Læserne efter klejnsmed-opsang: "Det er som om praktiske mennesker er andenrangsborgere"

For mange djøffere og for meget snobberi, skriver Avisen.dk's læsere på Facebook. De er helt enige med klejnsmeden Frederik Pihl i, at vi kun hylder studenter og glemmer at hylde håndværkerne og de faglærte.
De hylder sig selv, Facebook hylder dem, men hvad med alle de andre færdiguddannede?
De hylder sig selv, Facebook hylder dem, men hvad med alle de andre færdiguddannede? Scanpix

For tiden strømmer Facebook over med flotte fotos af nyudklækkede studenter, og det afføder reaktioner.

- Man glemmer en stor gruppe unge mennesker, sagde den 27-årige Frederik Pihl til Avisen.dk i går, og det skabte enorm popularitet. Han er formand for Dansk Metal Ungdom og i lære som klejnsmed.

Håndværkere og andre faglærte er alt for usynlige i det offentlige, mener han. Ligesom vi hylder studenterne, burde vi hylde de færdiguddannede håndværkere og de faglærte. Så også de fik samme anerkendelse i samfundet som studenterne og de universitetsstuderende, mener han.

Hans meninger gik viralt på Facebook og blandt brugerne på Avisen.dk. De fleste er enige med smeden.

Djøfferi og snobberi

Charlotte Rueløkke Lindsey skriver på Avisen.dk's Facebook-side, at det er snobberi.

- Det er som om praktiske mennesker er andenrangsborgere i samfundet og djøf'erne skal forherliges.

Alene den ene kommentar gav 277 likes.

Hanne Jeppesen mener, at DJØF'erne føler sig mere værd.

- Smeden, mekanikeren og tømreren går ikke selv under xx tusind kroner i timen, men de piber. når mekanikeren skal have 500 kr i timen, skriver hun.

Søren Heitmann Lilienthal skriver, at djøfferne befinder sig i en teoretisk boble ude af trit med virkeligheden.

- En del "Djøffere" har en lang teoretisk uddannelse, en håndværker har ligeså. Forskellen ligger i at håndværkeren udfører samfundsnyttigt arbejde. "Djøfferne" lever i en teoretisk verden.

Håndværkerne har en uddannelse

Nils V. Glistrup skriver, at man burde hylde håndværkerne. For studenterne er blot nyudklækket kvæg. Håndværkerne er færddiguddannede.

- Nu får man altså ikke en uddannelse eller bliver akademiker ved at tage en studentereksamen. Det er 'blot' tre år mere på den almene skolebænk, og ligesom køerne hopper og danser, når de bliver sluppet fri på marken, gør de nyklækkede studenter det også, når de endelig skal i gang med en uddannelse. Håndværkere har derimod en uddannelse, når de står med svendebrevet i hånden.

Søren P. L. Jacquet er enig.

- Dem med huen skal jo først nu til og ha en plads , hvorimod smede, mekanikere og tømrere og andre håndværk. der har taget deres uddannelse og svendebrev, ja, dem hører man ikke om.

For meget tuderi

Helene Berg er en ener i kommentatorsporet. Og hun mener modigt, at folk tuder.

- Hold nu op med det tuderi :). Studenterne er altid blevet fejret, og alle andre bestemmer jo selv, hvor meget der skal gøres ud af, at man er færdig, skriver hun og beder folk om at vågne op.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.