Læserne deler Joan Ørtings frustration: Velkommen til et dansk samfund, ingen tror findes

Mange læsere har prøvet at føle sig små i mødet med det offentlige system.
Joan Ørting er ikke den eneste, der har følt sig klemt i sit møde med Statsforvaltningen.
Joan Ørting er ikke den eneste, der har følt sig klemt i sit møde med Statsforvaltningen. Foto: Søren Bidstrup, scanpix/Modelfoto, scanpix

En del læsere genkender følelsen af at have følt sig magtesløs, efter møder hos offentlige instanser.

Det fremgår af kommentarsporet på Avisen.dk's Facebookside under en artikel, hvor den kendte sexolog og parterapeut Joan Ørting fortæller om sin ubehagelige oplevelse hos Statsforvaltningens familieretskontor i København.

I dag er det en uge siden, at Joan Ørting deltog i mødet som bisidder for en mor, der gerne vil se sine børn. I går fortalte hun til Avisen.dk, at mødet var noget af en mavepuster, da det føltes ligesom at slå i en dyne.

Andre har lignende oplevelser

Den følelse er der tilsyneladende flere, der kan nikke genkendende til. En af dem er Peter.

"Så har hun jo bare oplevet det, vi andre har som erfaring med Statsforvaltningen. Har to A4-mapper med diverse skrivelser frem og tilbage. Kan fortælle om det i flere timer - og ganske veldokumenteret," skriver han.

Gitte ved også, hvad det vil sige ikke at føle sig hjulpet: 

"Har selv oplevet, hvordan det er, og hvordan de behandler folk, der beder om hjælp, når de ikke selv kan finde en løsning. Det er så forfærdeligt, at de slet ikke tænker på børnene."

"Så prøv at komme en tur på jobcenter"

Joan Ørting har ikke tidligere været bisidder, og derfor beskrev hun mødet med myndigheden som en øjenåbner, der gjorde hende bevidst om, "hvad folk går igennem."

Mange af læserne byder Joan Ørting velkommen til virkeligheden.

"Velkommen til den del af det danske samfund. Et, som mange ikke vil tro på findes," lyder det i en kommentar fra Susan.

Og der er flere velkomsthilsener.

"Velkommen til verdenen Joan Ørting. Det er hvad mange danskere oplever hver dag, et system hvor de kommunalt ansatte har alle beføjelser og kan te sig som de vil. Der er ingen straf, hvis de tager fejl kun beklagelse. Ingen undskyldning," skriver Peter.

Charlotte deler også sin frustration.

"Joan Ørting så prøv du at komme en tur på jobcenter som bisidder. Dér ville du helt klart også få noget at græde over. Det er fuldstændig horribelt, hvordan mennesker bliver behandlet af et system, som, langt de fleste tror, er til for at hjælpe. Folk vil bare ikke indse, at det hele hurtigt kan ramme dem selv, og at hele systemet er bundråddent og kassetænkning."

Sagsbehandlerne gør, hvad de kan

Mange af læserne påpeger dog, at virkeligheden ikke kun er sort eller hvid.

"Systemet er ikke optimalt, men jeg er sikker på, de mennesker der sidder der, gør hvad de kan og må inden for de regler og rammer, der er dem forlagt. Måske skulle forældrene starte med at opfører sig som ansvarlige forældre og så arbejde derfra," skriver Jesper.

Michael henviser til, at man selv har et ansvar:

"Når man er med som bisidder, så må man da forvente at møde modstand, eller er hun så blåøjet, at hun tror, system Danmark bare er en dans på roser." 

Der er da også læsere, der har gode oplevelser med Statsforvaltningen. 

"Har selv siddet som bisidder hos Statsforvaltningen. Det er rigtig svært at være den med mundkurv. I mit tilfælde blev situationen og problemerne behandlet utroligt godt og professionelt. Har kun ros til de personer, der skulle styre og forvalte," skriver Hanne. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.