Lærke Winther: Skilsmissen gav mig angst

Hun er aktuel på både tv og film og ses ofte i de sjovere roller. Her fortæller åbent og ærligt til SØNDAG om at bryde sin velfungerende familie op og derefter blive ramt af angst.
"Jeg kan huske, da jeg var 18 og lige var blevet student og var flyttet hjemmefra og var forelsket, hvordan jeg var så bange for, at jeg skulle blive kørt ned, eller at nogle af de mennesker, jeg kendte, skulle dø. Jeg havde det jo alt for godt til, at det kunne vare ved."
"Jeg kan huske, da jeg var 18 og lige var blevet student og var flyttet hjemmefra og var forelsket, hvordan jeg var så bange for, at jeg skulle blive kørt ned, eller at nogle af de mennesker, jeg kendte, skulle dø. Jeg havde det jo alt for godt til, at det kunne vare ved." Christian Liliendahl / Scanpix

En hel almindelig dag kommer Lærke Winther hjem, går rundt i sin lejlighed, og pludselig rammer angstanfaldet. Og hun er som lammet af angst.

– Jeg er rædselsslagen. Jeg har aldrig nogensinde været så bange i mit liv. Tankerne stikker af ligesom i en spiral, uden at jeg kan nå at stoppe dem. Jeg hyperventilerer. Min hud føles, som om den står i flammer. Og jeg er som fanget i det. Fanget i den angst. Og det, man i virkeligheden er bange for, er at dø af det her, siger hun til SØNDAG.

Det var en meget voldsom oplevelse for skuespillerinden – men hvorfor ramte angsten? Lærke hælder selv til, at angsten har været en reaktion på den skilsmisse, som hun gennemgik for snart 4 år siden.

– Skilsmissen har været den mest voksne og bedste beslutning, jeg har taget i mit liv. Vi kunne sagtens være blevet sammen. For vi har en dejlig datter sammen, og vi havde et rart liv. Der var også kærlighed. Men der var ikke nok romantisk kærlighed. Der skal nok være par, der vælger at blive sammen på det grundlag. Men for mig var det ikke nok at leve på resten af livet, pointerer hun.

Louise Wolff mener ikke, at det perfekte parforhold findes. Læs hvorfor i SØNDAGs interview

En voldsom periode

Alligevel var det meget voldsomt for hende at vælge at bryde op og ud.

– Det var ikke noget, jeg bare lige gjorde. Jeg tænkte over det længe. Det er noget af det mest skræmmende, jeg nogensinde har gjort, dét at skulle sige, at det var slut. Derfor tror jeg også, at regningen kom bagefter i form af angsten, siger hun og fortsætter:

Hun følte også, at der var et element af overmod i det, og hun tvivlede på, om hun overhovedet havde ret til mere i livet, når hun allerede havde så meget i sin lille familie.

Mette Blomsterberg om krise i ægteskabet: Det var to væmmelige år. Læs det ærlige interview her

Husk taknemmeligheden

Når Lærke ser tilbage på de år, der er gået siden skilsmissen, har perioden lært hende noget nyt.

– Jeg har bl.a. lært noget om taknemmelighed. Noget med bare at ligge i min seng og lægge mærke til alle de ting, jeg har at være taknemmelig over, og mærke kærligheden til alle dem, jeg holder af. Og ja, jeg ved godt, at det lyder sindssygt irriterende: »Husk at være taknemmelig«. Men af alle klicheer, man kan rynke på næsen ad, er der noget i det her, som man simpelthen kan blive så glad om hjertet af, siger hun.

Der må da også ske noget dårligt

Det med at være taknemmelig er meget vigtigt for Lærke Winther. Hun har nemlig – siden hun var helt ung – været bange for, at hun ikke fortjener alt det gode, der sker i hendes liv.

– Jeg kan huske, da jeg var 18 og lige var blevet student og var flyttet hjemmefra og var forelsket, hvordan jeg var så bange for, at jeg skulle blive kørt ned, eller at nogle af de mennesker, jeg kendte, skulle dø. Jeg havde det jo alt for godt til, at det kunne vare ved, siger hun til SØNDAG.

Og sådan kan hun stadig have det i dag. Hvis alt går godt, må der da næsten følge noget dårligt efter. Hun kalder det selv arvesynden.

– Men så for nylig gik det af en eller anden grund pludselig op for mig: Selvfølgelig har jeg fortjent det. Selvfølgelig har vi allesammen fortjent alting. Og hvorfor har vi det? Det har vi, fordi vi skal dø engang. Og det er da en høj nok pris at betale. Det prøver jeg så at gå og overbevise mig selv om fra nu af, siger hun til SØNDAG.

Af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.