Lær dem før du dummer dig: Her er de 17 nye trafikskilte

Skilteskoven i trafikken vokser med 17 nye skilte. Se dem her

Du skal holde øje med et stort orange C, hvis du leder en supercykelsti. Letbanerne, der er på vej i Aarhus, Odense og omkring København, får også sit eget skilt.

Travle cyklister får lettere ved at finde ud af, hvor man må svinge til højre, selvom der er rødt lys.

Danske veje og stier får nemlig nyt udseende fra starten af oktober, hvor Vejdirektoratets 17 nye vejskilte bliver taget i brug.

Skiltene skal afspejle de forandringer, der er sket i trafikken i Danmark, siger Per Antvorskov, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

- Der er kommet nye vejtyper og nye regler for parkering. En del kommuner satser meget på cykeltrafikken. I Aarhus er der fuld gang i letbanebyggerier, fortæller han.

Her er de nye skilte:

 

Nej, det er ikke de Konservative, der er gået i Orange. Skiltet viser vej til nye supercykelstier, der dukker op i og omkring de store byer. 

Skiltet fortæller cyklisten, at han eller hun gerne må dreje til højre, selvom der er rødt lys. Det har cyklister gjort i årevis - men nu er det altså lovligt.

 

Det er ikke et skilt - men et nyt felt i de farlige vejkryds. Feltet angiver, at cyklisterne skal holde foran højresvingende biler og lastbiler. Forhåbentlig med færre højresvingsulykker til følge.

Skiltet betyder kort og godt, at kørebanen er reserveret til cykler og små knallerter, der max må køre 30 km/t.

Det er det eneste forbudsskilt, der fortæller cyklister, at man ikke må smide cyklen her.

Letbaner bliver en ny del af trafikken i Aarhus, Odense og omkring København. Og det kræver naturligvis et skilt, der advarer bilisterne om, at et letbanetog kan komme forbi.

Nej, det er ikke nærmeste parkeringsplads for DSB's stillestående tog. Det viser vej til nærmest parkeringsplads nær en jernbanestation.

Når du møder disse to skilte, er der enten en Metro-station eller en S-togs-station i nærheden.

...og dette tog viser, at der en jernbanestation i nærheden.

Hvis du møder dette skilt, er du enten på afveje eller på en lang cykeltur. Skiltet viser nemlig en europæiske cykelrute.

Symbolet bliver lagt på motorvejen for at vise bilister, hvilken vejbane de skal benytte, for at komme til frakørsel nummer 59.

Det grønne motorvejsskilt viser en omkørsel til fra- eller tilkørsel nummer 56. Nyttig ved fx kø på motorvejen.

Skiltene giver bilisterne lov til at standse og parkere på rabatten (første skilt) eller fortov (andet skilt)

Skiltet her fortæller, at vejen om lidt bliver - ja smal.

Turistoplysningstavlen, som den rettelig hedder, hænger ved den frakørsel på motorvejen eller motortrafikvejen, der ligger nærmest på en turistattraktion. I dette tilfælde Fredensborg Slot.

Smil. Du bliver videoovervåget.

Er du til store naturoplevelser, skal du holde øje med dette nye skilt. Det viser vej til et udsigtstårn ved større naturområder.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.