Lækket rapport afslører: Månedlig dagpengeydelse skal sænkes

Dagpengekommission har tre alternativer til de nuværende regler. Alle indebærer lavere månedlige ydelser.
Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på sit forslag til et nyt dagpengesystem, der på den ene eller den anden måde vil betyde en lavere månedlig ydelse til dagpengemodtagere.
Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på sit forslag til et nyt dagpengesystem, der på den ene eller den anden måde vil betyde en lavere månedlig ydelse til dagpengemodtagere. Foto: Scanpix

Landets dagpengemodtagere vil få færre penge om måneden, uanset hvordan man skruer det nye dagpengesystem sammen.

Det viser konklusionerne i en 120 sider lang rapport, "Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport", som Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på, og Politiken er i besiddelse af.

Kommissionen er et resultat af, at langt flere end antaget - mere end 50.000 - er faldet ud af dagpengesystemet. Med heftig politisk debat til følge.

Siden juni 2014 har ti kommissionsmedlemmer så arbejdet på at opstille mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem. Og i den endnu ikke offentliggjorte rapport opstilles i alt tre mulige løsninger.

En er at "forlænge dagpengeperioden fra to til tre år". Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem seks og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne, reduktionen skal gælde, skriver Politiken.

Anden mulighed er at fortsætte med en toårig dagpengeperiode. Som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse "udløse et tredje år med dagpenge på 80 procent sats", som det står beskrevet i rapporten.

Den tredje mulighed er, at man gør det muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge, hvor der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse.

Den kræver, at man reducerer ydelsen med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

De sidder i dagpengekommissionen

Nina Smith, professor ved Økonomisk Institut på Aarhus Universitet skal stå i spidsen for den ni mand store kommission, der består af fem eksperter og fire medlemmer udpeget af arbejdsmarkedets parter.

Medlemmerne er:

  • Nina Smith (formand), professor, Økonomisk Institut, Aarhus Universitet
  • Michael Rosholm, professor, Økonomisk Institut, Aarhus Universitet
  • Jon Kvist, professor, Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitetscenter
  • Jens Kristiansen, professor, Juridisk Fakultet, WELMA, Københavns Universitet
  • Bertil Holmlund, professor, Nationalekonomiska institutionen, Uppsala Universitet
  • Harald Børsting, formand, LO
  • Bente Sorgenfrey, formand, FTF
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, DA
  • Sekretariatschef Claus Andersen, kontorchef, Beskæftigelsesministeriets departement

Kilde: bm.dk

UDVID

Rapporten anslår, at mellem 1500 og 3000 flere personer om året undgår at opbruge deres ret til dagpenge - afhængigt af hvilken model man vælger.

Dansk Folkeparti vil bruge de kommende politiske sværdslag på Christiansborg til at kræve flere penge på bordet. Direkte adspurgt, om formand Kristian Thulesen Dahl kan lægge stemmer til en model, der sætter ydelsen ned, svarer han:

- Det er ikke vores udgangspunkt, men vi låser os ikke fast på et ultimativt krav før nogen forhandlinger. Men det handler om at lave et dagpengesystem, der har så bred en opbakning, at aftalen kan bestå et par år. Skal man det, bliver det meget svært at lave, uden at man tilfører det ekstra penge, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Se den lækkede rapport ved at klikke på linket i bunden af denne artikel.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.