Send ungerne ud at rasle, og smæk selv benene op og nyd en kop god kaffe og en frisk fastelavnsbolle. Fristende? Så bag en ordentlig stabel fastelavnsboller, så der også er, når de udklædte børn vender hjem igen. Fastelavnsboller fås i forskellige versioner. Nogle er af wienerbrødsdej, men den gammeldaws er med gærdej og fyld af creme.
Vild med fastelavnsboller? Prøv andre opskrifter på fastelavnsboller på Isabellas.dk
Fastelavnsboller med konditorcreme
16 stk.
Det skal du bruge til fastelavnsboller med konditorcreme:
Dej:
100 g smør
2 dl mælk
50 g gær
2 spsk. sukker
1 æg
1 knivspids salt
Ca. 500 g hvedemel
Creme:
3 æggeblommer
3 spsk. sukker
Korn af 1 vaniljestang
½ l mælk
2 spsk. majsstivelse, fx Maizena
Pensling:
1sammenpisket æg
Glasur:
100 g flormelis
Kogt vand
Lidt rød frugtfarve
Evt. frysetørrede jordbær eller hindbær til pynt
Prøv også: Rugbrødslagkage med flødeskum og chokolade. Læs mere på Isabellas.dk.
Sådan laver du fastelavnsboller med konditorcreme:
- Smelt smørret, og lun mælken heri. Kom det i en skål, og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, æg og salt, og ælt dejen med hvedemel, til den er glat og smidig. Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Husk at dække den til.
- Creme: Rør æggeblommer med sukker og vaniljekorn. Kom mælken i en gryde, og rør majsstivelse i.
- Skru op for blusset, og rør æggemassen i. Pisk, indtil det tykner. Cremen må ikke koge – så skiller den.
- Lad cremen køle godt af, inden du fylder den i fastelavnsbollerne.
- Rul dejen tyndt ud i en stor firkant på et meldrysset bord. Skær dejen ud i 16 lige store firkanter ca. 16 x 16 cm.
- Fordel en klat creme på hver. Bøj spidserne mod midten, og klem dem godt sammen, så cremen bliver i bollerne.
- Læg bollerne med sammenføjningerne nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne hæve ½ time.
- Pensl dem med det sammenpiskede æg, og bag dem i ovnen på 200° i ca. 15 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist.
Glasur til fastelavnsboller: Rør en glasur af flormelis og kogende vand og et par dråber rød frugtfarve. Pynt evt. med lidt frysetørrede jordbær eller hindbær.
Historien om fastelavnsboller
I middelalderen og frem til 1800-tallet spiste overklassen en slags hvedebolle til fastelavn - der var sidste aften inden den langvarige faste frem til påsken startede. Dengang var hvede sjældent og kostbart, så det var bestemt ikke hvermandseje. Bollerne købte man hos bageren, da det var de færreste husstande, der havde en decideret ovn.
I midten af 1800-tallet blev den første opskrift på fastelavnsboller udgivet i en kogebog. Da havde hveden fået selskab af sukat, rosiner og kardomme, og da Frøken Jensen i 1901 udgiver sin første kogebog, er der rullet margarine ind i den færdige dej a la wienerbrød. Og så begynder det efterhåndsen at ligne noget, vi kender, men det med at fylde creme eller flødeskum i fastelavnsboller kommer først til endnu senere.
Mai Knauer, Isabellas, Aller Media