Læger slår alarm: Vil ændre retningslinjer for brug af antibiotika

Jesper Fenger Grøn, der er leder af afdelingen for tidligt fødte børn på sygehuset i Kolding, frygter, at to børn blev skadet og døde, fordi der i 2013 blev indført nye regler for hvor meget antibiotika, lægerne må give børn mod infektioner.
Foto: Scanpix

Læger på Kolding Sygehus slår alarm.

De frygter at en ny praksis for at give antibiotika til for tidligt fødte børn har kostet et barn livet, og at et andet har fået alvorlige skader.

Det oplyser DR P4 Trekanten.

- Begge patienter udviklede meningitis og en døde faktisk af sin infektion, siger overlæge Jesper Fenger Grøn, der er leder af afdelingen for tidligt fødte børn på sygehuset i Kolding.

Han frygter. at de to børn blev skadet og døde, fordi der i 2013 blev indført nye regler for hvor meget antibiotika, lægerne må give børn mod infektioner.

Det er især midlet Gentamicin, som lægerne førhen måtte bruge en gang i døgnet, men nu kun hvert andet døgn.

- Og det er der mange gode grunde til. Gentamicin kan nemlig have mange alvorlige bivirkninger, siger Jesper Grøn.

Men han mener også, at begge de to små børn havde været bedre stillet, hvis lægerne kunne følge de gamle retningslinjer.

- Vi tænker, at i begge tilfælde kunne det være gået anderledes, hvis vi havde givet det på den gamle måde. Så der er altså en pris at betale, siger han til DR P4 Trekanten.

Derfor mener Jesper Grøn også, at det bør undersøges, om der er andre børneafdelinger, hvor børn får skader eller dør på grund af de nye retningslinjer

- Hvad er fordele og ulemper, og er det her et enkeltstående tilfælde, eller viser det sig at der er en lignende historie i Næstved eller i Hjørring. For så er der pludselig et mønster, siger han.

Dansk Pædiatrisk Selskab står for retningslinjerne, og selskabet vil ikke ændre reglerne nu og her.

Det siger Tine Brink Henriksen, der er overlæge på børneafdelingen på Skejby Sygehus, og en af de læger, der står bag de nye retningslinjer.

- Når man kigger det igennem, så er det baseret på den bedste viden vi har nu, og som er relativt gennemarbejdet. Så lige nu synes jeg ikke, at der er grund til at lave om på tingene, siger Tine Brink Henriksen til DR P4 Trekanten.

Hun vil gerne have store gennemarbejdede undersøgelser, før retningslinjerne bliver ændret.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.