Læger: Giv os tid til at tale med dødeligt syge om behandling

På Aarhus Universitetshospital har man gode erfaringer med at tilbyde samtaler om den sidste tid til primært kræftsyge patienter.
Det er vigtigt, at der er tid og rum til at tale om, hvad patienten foretrækker. Det er der ikke altid i dag, og det er en af grundene til, at man nogle gange behandler, selv om det er udsigtsløst, siger Andreas Rudkjøbing.
Det er vigtigt, at der er tid og rum til at tale om, hvad patienten foretrækker. Det er der ikke altid i dag, og det er en af grundene til, at man nogle gange behandler, selv om det er udsigtsløst, siger Andreas Rudkjøbing. Foto: Scanpix/arkiv

Læger på sygehusene bør systematisk tilbyde samtaler om den sidste levetid til dødeligt syge patienter, mener Lægeforeningen.

Samtalerne skal ifølge foreningens formand, Andreas Rudkjøbing, dæmme op for en udsigtsløs behandling, hvor patienter behandles, selv om det ikke styrker livskvaliteten, men kun forlænger dødsprocessen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det Etiske Råd har tidligere i år ifølge Jyllands-Posten kaldt udsigtsløs behandling for det mest dominerende etiske spørgsmål i sundhedsvæsenet.

- Det er afgørende, at en læge ved, hvad en dødeligt syg patient ønsker sig i forhold til behandling og livsafslutning, så patienten f.eks. ikke bliver genoplivet mod sin inderste vilje. Det er vigtigt, at der er tid og rum til at tale om, hvad patienten foretrækker. Det er der ikke altid i dag, og det er en af grundene til, at man nogle gange behandler, selv om det er udsigtsløst, siger Andreas Rudkjøbing til Jyllands-Posten.

Han opfordrer sygehusledelserne til at prioritere samtalerne, så de bliver en del af det ordinære tilbud.

På Aarhus Universitetshospital har man gode erfaringer med at tilbyde samtaler om den sidste tid til primært kræftsyge patienter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.