Læger advarer: Epidemi kan være på vej til Danmark

Statens Serum Institut advarer om en mulig epidemi af såkaldt kold lungebetændelse.
Arkivbillede fra Statens Seruminstitut.
Arkivbillede fra Statens Seruminstitut. Foto: Arkiv/Scanpix

Der kan være en epidemi af kold lungebetændelse på vej i Danmark, skrive Statens Serum Institut i en pressemeddelelse. I den seneste måned har der været dobbelt så mange tilfælde af infektionen som i samme periode sidste år.

Epidemier af kold lungebetændelse rammer landet med typisk fire til seks års mellemrum, og den seneste var i 2010/2011.

Stigningen ses i næsten hele landet, dog mindre i Region Syddanmark. Omkring halvdelen af de ramte er børn under 18 år.

- Det er helt klassisk, at MP-infektioner (kold lungebetændelse, red.) særligt optræder blandt yngre skolebørn. Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige, om der er tale om en mindre efterårsophobning af MP-infektioner eller en begyndende epidemi. Men vi følger selvfølgelig situationen de kommende uger, siger fagchef på Statens Serum Institut Søren Uldum i pressemeddelelsen.

Langvarig hoste

Kold lungebetændelse skyldes en infektion af bakterien Mycoplasma pneumoniae.

Statens Serum Institut skriver følgende om sygdommen:

MP-infektion viser sig gradvist med influenzalignende symptomer, men kun begrænset temperaturstigning. Dette er forklaringen på den misvisende betegnelse ”kold lungebetændelse”, da det er sjældent, der ikke optræder feber.

I løbet af kort tid indtræder en tør irriterende hoste (bronkitis), som typisk forværres, når man ligger ned. Hyppigt klages over brændende smerter bag brystbenet ved hoste. Hosten kan være langvarig, fx en måned eller længere.

Kun de færreste udvikler egentlig lungebetændelse, og en MP- infektion er ofte så mild, at den ikke kræver behandling. Ved feber og/eller lungebetændelse kan der behandles med antibiotika

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.