Lægens smarte fif: Sådan får du superknogler
Det er vigtigt for alle, men især kvinder, at styrke knoglerne livet igennem, så du undgår, at de bliver skøre. Her får du lægens enkle tips til at få stærkere knogler.
En række mineraler og vitaminer kan sikre dig stærke knogler.
En række mineraler og vitaminer kan sikre dig stærke knogler. Foto: SCANPIX arkiv


Af redaktionen, Psykologi, Aller Media

Måske ved du allerede, at kalk og D-vitamin er rigtigt vigtigt for at holde dine knogler sunde og stærke. Der er dog også andre mineraler og vitaminer, der er essentielle for dine knoglers tilstand.

Læge Charlotte Bech, der har udgivet flere bøger om at leve et sundt liv, forklarer, hvad du skal fokusere på at indtage, hvis du gerne vil give dine knogler de optimale betingelser nu og fremover.

Tjek, hvor meget protein, du egentlig har brug for, på Q.dk

Dette skal du fokusere på:

Indtag magnesium

Magnesium hjælper med til, at kalk kan blive optaget i knoglerne. Magnesium findes især i sesamfrø, hørfrø, krydderier, nødder, mandler og bønner. Man kan have svært ved at optage magnesium, hvis man mangler zink eller vitamin B6, så er det vigtigt at spise alsidigt og få mælk, som indeholder både kalk, magnesium, b6 og zink.

(artiklen fortsætter under boksen)

Se også:

Tag mineraltilskud

Hvis du allerede ved, at du har problemer med knoglerne, kan du tage et komplekst mineraltilskud med mange mineraler i et nøje afstemt forhold i tre til seks måneder, fx et mineralpulver med mineraler og sporstoffer bundet til frugtsyrer, der kan opløses i vand, og derfor er let at optage. Men det bør ikke overdrives.

Sådan undgår du at få slappe bryster af din træning: Se mere på Q.dk

Sørg for at få kisel (silicum)

Hvis du mangler kisel, kan det føre til, at knoglerne afkalker, og bindevævet bliver slappere og løsere. Kisel stimulerer dannelsen af proteinerne kollagen og elastin, der giver knoglerne den nødvendige styrke og er vigtige for elasticiteten i bindevævet i hud, hår og negle. Kiesel findes i fiberrig kost, som gryn, hvedekim, bønner, ærter, samt i grøntsager, fx porre, agurk, salat, spinat, broccoli, løg, peberrod, blomkål, tomat og kartofler og i frugter som fx rosiner, banan, appelsin, mandarin, blomme, fersken og hyben.

Få nok K1 og K2

Du bør spise planteolier og bladgrønt for at få vitamin K1 og spise smør og ost for at få vitamin K2, som har betydning for stærke knogler. Forskning har vist, at vitamin K har afgørende betydning for knogletætheden og kan forebygge knogleskørhed og brækkede knogler. Vitamin K1 aktiverer den proces, der får blod til at størkne, mens forskning peger på, at det K2, vi indtager direkte gennem kosten, beskytter os imod hjerte-karsygdomme, giver sundere hud samt stærkere knogler og kan fremme hjernefunktionen.

Her er grunden til, at du har svært ved at få store muskler, selvom du træner: Se mere på Q.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.