Læge: Så nemt kommer du af med din diabetes

Ultrakort, men intens træning på motionscykel er yderst effektivt til at få styr på blodsukkeret og til at slippe af med det farlig mavefedt, som er forbundet med folkesygdommen type 2-diabetes.
Diabetes er ikke nødvendigvis en livstidsdom. Læs her, hvordan du kommer af med det igen. 
Diabetes er ikke nødvendigvis en livstidsdom. Læs her, hvordan du kommer af med det igen.  FOTO: Scanpix

Hvis du allerede har fået diagnosen diabetes-2, så viser det sig nu, at der faktisk er noget, du selv kan gøre for at få det meget bedre – og så tager det kun 20 minutter, tre gange om ugen, ifølge læge Jerk Langer.

En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har testet motionsformen HIT, hvilket står for high intensity training, og det har vist sig blandt andet at kunne reducere farligt fedt på maven, som gør stor skade for folk med diabets-2 samt reducere risikoen for at få sygdommen. Det fortæller lægen Jerk Langer.

- Ved HIT træner man så hårdt, at der virkelig skal hives efter vejret, og man kun formår at sige få ord ad gangen. Det er ikke specielt behageligt, men til gengæld hurtigt overstået. I forsøget trænede deltagerne tre dage om ugen på motionscykel, forklarer Jerk Langer.

Forskning: Kaffe kan beskytte dig mod brystkræft. Se mere på Udeoghjemme.dk

Efter otte ugers træning, hvor deltagerne efter en opvarmning cyklede med høj intensitet i et minut efterfulgt af et minuts pause, i alt ti gange, havde deltagerne i gennemsnit tabt 18 procent af det mavefedt, som gemmer sig inde imellem organerne. Kroppen blev også bedre til at regulere blodsukkeret, som faldt 12 procent, ligesom insulinproduktionen fungerede bedre, og deltagernes blodtryk faldt.

Godt at blive presset lidt af andre

Jerk Langer forklarer, at du nemt selv kan udføre træningen hjemme eller i et fitnesscenter, men for motivationens skyld, kan det være godt at have en træner eller en træningsmakker at udføre det sammen med. Hvis dit helbred skranter, bør du dog have forbehold med at kaste dig ud i træningen.

Her er den største grund til depression: Se mere på Udeoghjemme.dk

- Har du problemer med hjerte og kredsløb, forhøjet blodtryk eller andre alvorligere tilstande, så anbefaler jeg, at du taler med lægen, inden du giver dig i kast med træningen, siger Jerk Langer.

Lægen fortæller desuden, at mindst en halv million danskere har forhøjet blodsukker eller diabetes-2, ifølge Diabetesforeningen. Det er farligt, fordi tilstanden med tiden kan kompliceres af åreforkalkning, blodprop, nyresvigt samt blindhed eller amputation.

Laura på 24 fik hjælp til at dø, fordi hun har ubærlige psykiske problemer: Læs mere på Udeoghjemme.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.