HOSPITALER I KRISE

Læge om sygehuskaos: Der er skåret ind til benet

En tillidsrepræsentant for yngre læger på Sygehus Thy-Mors mener, at politikerne har været lidt for gode til at effektivisere på sygehuset. Nedlæggelse af sengepladser tvinger personalet til at løbe stærkt.
Ifølge læger og sygeplejersker på Sygehus Thy-Mors er der ofte overbelægning på Klinik Medicin. De mange patienter betyder, at personalet må prioritere benhårdt mellem patienterne. Billedet her er ikke fra Sygehus Thy-Mors, men fra Holstebro Sygehus.
Ifølge læger og sygeplejersker på Sygehus Thy-Mors er der ofte overbelægning på Klinik Medicin. De mange patienter betyder, at personalet må prioritere benhårdt mellem patienterne. Billedet her er ikke fra Sygehus Thy-Mors, men fra Holstebro Sygehus. Scanpix/Arkiv/Morten Stricker

- Der er skåret helt ind til benet.

Sådan siger reservelæge Jonas Gerner-Ramussen, der arbejder på Klinik Medicin på Sygehus Thy-Mors.

Sygehus Thy-Mors er har fået et af 37 påbud, som nordjyske sygehuse blev tildelt af Arbejdstilsynet sidste år, fordi der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet har haft særligt fokus på netop psykisk arbejdsmiljø i 2014, og det har resulteret i en stribe påbud, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

På Jonas Gerner-Rasmussens arbejdsplads har personalet sagt følgende til Arbejdstilsynet:

"Vi lever ikke op til at være et patientsikkert sygehus."

Påbuddet er fra maj 2014, og siden er arbejdsmiljøet blevet bedre vurderer reservelægen. Men der må prioriteres benhårdt blandt patienterne.

Dårligste patienter først

Han er tillidsrepræsentant for de yngre læger og oplever tit, at der er overbelægning på klinikken, der tager sig af blandt andre døende og hjertesyge patienter.

- Vi vil helst undgå, at patienter ligger på gangen, hvor andre patienter går forbi. Derfor placerer vi sengene i nicher rundt omkring, forklarer Jonas Gerner-Rasmussen.

Der er cirka 140 ansatte på klinikken - heriblandt læger, sygeplejersker og sosu-assistenter. For tiden er alle stuer fyldt op og lidt til.

- Vi har travlt. Det har været politikernes intention at effektivisere, og det har de gjort godt - måske lidt for godt, siger Jonas Gerner-Rasmussen.

- Vi forsøger at sørge for, at de dårligste patienter bliver behandlet først. Det betyder, at mindre syge patienter må vente på behandling, siger han.

"Vi er ved at nå et maksimum"

Ifølge Jonas Gerner-Rasmussen skyldes travlheden på Klinik Medicin, at der er blevet nedlagt sengepladser.

- Jeg håber, at vi får flere pladser og flere hænder inden længe. Patienterne er søde og forstående, når vi forklarer dem, at vi har travlt, men der bør gøres noget. Vi er ved at nå et maksimum, siger han.

Reservelægen understreger, at den lokale ledelsen er god til at gå i dialog med personalet.

- Der er et godt samarbejde mellem læger og sygeplejersker, men også mellem personalet og ledelsen. Ledelsen gør det godt med de økonomiske midler, den har til rådighed, siger Jonas Gerner-Rasmussen.

Den konstituerede sygehusdirektør er klar over, at personalet er under pres.

- Konstant overbelægning er en stress-faktor. Det skal der arbejdes med. Vi følger med i belægningsprocenten, og den skal være på et acceptabelt niveau, sagde Henrik Larsen til Avisen.dk tidligere i dag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.