Læge krænkede sygemeldte Nancy: Minister hives ind i sagen

Københavns Kommune lægger sig fladt ned i sagen.
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) bliver nu best om at forholde sig til en omstridt dom fra Københavns Kommune.
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) bliver nu best om at forholde sig til en omstridt dom fra Københavns Kommune. Foto: Scanpix/arkiv

Er det i orden fru minister?

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) bliver nu bedt om at forholde sig til en omstridt sag, hvor en lægekonsulent fra Københavns Kommune krænkede sygemeldte Nancy Winther, der lider af kronisk træthedssyndrom.

Enhedslistens sundheds- og psykiatriordfører Peder Hvelplund har således bedt ministeren om blandt andet at svare på, om ”det er i overensstemmelse med lægeløftet, når en kommunal lægekonsulent henviser til mirakuløs helbredelse, samt at sygdomme hænger sammen med økonomisk kompensation”.

- Vi bliver nødt til at få afklaret, hvordan vi sikrer en vis faglighed i lægekonsulenternes arbejde. Vi kan jo ikke have, at de blot strør om sig med fantasifulde diagnoser og selvopfundne behandlingsformer, siger Peder Hvelplund, sundheds- og psykiatriordfører for Enhedslisten til Avisen.dk.

"Mirakuløs helbredelse"

Københavns Byret har i en ny dom slået fast, at det var æreskrænkende, da lægekonsulenten skrev om "mirakler" og antydede et økonomisk motiv hos den sygemeldte arkitekt Nancy Winther.

Lægekonsulenten burde have indset, at der var tale om "grove gentagne retsstridige krænkelser af sagsøgerens ære".

I dommen fremgår det også, at speciallæger har konkluderet, at Nancy Winther lider af kronisk træthedssyndrom og aldrig kommer til at passe et almindeligt arbejde. Hun anmodede om sygedagpenge i 2012 og i en vurdering, som Københavns Kommune indhentede fra den omtalte lægekonsulent, står der:

"Det er refereret, at der kan ske mirakuløs helbredelse."

Lægen henviser i et senere eksempel til et vækkelsesmøde i Forum, hvor en kvindelig førtidspensionist i kørestol blev helbredt.

Forbundet Arkitekter og Designere krævede på vegne af Nancy Winther 60.000 kroner i godtgørelse. Hun fik dog kun tilkendt 5.000 kroner, da Københavns Byret mener, at lægesvaret ikke er offentliggjort og derfor kun gør begrænset skade.

Kommune: Meget beklagelig sag

I Københavns Kommune beklager kontorchef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Inger Suppli sagen.

”Det er afgørende, at alle borgere behandles med respekt. Ordentlig behandling og kommunikation er faktisk både en del af vores strategi og handleplan. Sagen er derfor meget beklagelig, og er på ingen måde et udtryk for, hvordan BIF (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, red.) normalt arbejder eller ønsker at arbejde.”

”Dog er vi som offentlig myndighed nødt til at prøve en sag ved retten, når det handler om at udbetale skatteborgernes penge i en principiel sag, hvor vi ikke var enige i, at det skulle udløse økonomisk godtgørelse. Nu er der kommet en afgørelse. Den tager vi til efterretning. Vi kan konstatere, at godtgørelsen er blevet sat betydeligt ned, og vi håber, at denne meget ærgerlige sag hermed er afsluttet,” siger Inger Suppli i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Peder Hvelpelunds spørgsmål til Sophie Løhde

”Mener ministeren, det er i overensstemmelse med lægeløftet, når en kommunal lægekonsulent henviser til mirakuløs helbredelse, samt at sygdomme hænger sammen med økonomisk kompensation, som det er beskrevet i Avisen d. 2/11, og kan ministeren oplyse om en lægekonsulent er bundet af lægeløftet?”

”Kan ministeren oplyse, hvilke lovmæssige tiltag der begrænser en kommunal lægekonsulents faglige virke, og hvilke klagemuligheder en borger har, hvis borgeren ikke mener, en kommunal lægekonsulent lever op til de lægefaglige kvalitetsstandarder, der afgives i lægeløftet?”

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.