Læge: Det er DIT ansvar, at dine store børn får nok søvn

Har dine store skolebørn faste sovetider, eller mener du, de har nået en alder, hvor de selv kan styre det? Du bliver nødt til at tage teten, mener læge Jerk Langer.
Tre ud af fire skoleelever i 11-15-års-alderen er trætte, når de skal i skole om morgenen. Er dit barn blandt dem?
Tre ud af fire skoleelever i 11-15-års-alderen er trætte, når de skal i skole om morgenen. Er dit barn blandt dem? Foto: SCANPIX arkiv

Af Anne Romanelli, Mama.dk, Aller Media

Skolebørn sover for lidt, mener lægen Jerk Langer, som tager udgangspunkt i en nyere dansk undersøgelse. Undersøgelsen er lavet af Statens Institut for Folkesundhed og viser, at tre ud af fire skoleelever i 11-15-års-alderen er trætte, når de skal i skole om morgenen.

Trætheden skyldes ifølge Jerk Langer, at børnene akkurat som deres forældre ser for meget tv, eller at hænger ved computeren eller stener med smartphonen:

Ligesom voksne drages også børnene nemlig skærme med underholdning i forskellig form ved aftenstide. Og det er den store syndere, mener lægen (se hans gode tips nederst i artiklen).

Ny bog får småbørn til at sove på få minutter: Se mere om den revolutionerende godnatlæsning på Mama.dk

- Det er en fordobling på de seneste to år, og forklaringen er efter min opfattelse indlysende, nemlig de mange tv-kanaler samt internet, facebook, og hvad der ellers holder ungerne vågne længer tid end ønskeligt, forklarer han.

Se også:

Det kan næsten ikke undgå at gå ud over koncentrationen og læring i skolen. Desuden øger dårlige søvnvaner faren for, at børn drikker for mange sodavand, spiser for mange søde sager - og derfor tager for meget på i vægt, er lægens anke.

Her er tegnene på, at dit barn er særligt intelligent: Se dem på Mama.dk

Tjek barnets søvn

Hvis barnets lærere har udtrykt bekymring for barnets adfærd og dets evne til at lære noget i skolen, så kan manglende søvn være en af forklaringerne, og det bør forældrene tage alvorligt.

- Begynder barnet at få indlæringsproblemer i skolen, eller bliver det mere uroligt, er det virkelig værd at tjekke søvnen. Vær opmærksom på, at et barn godt kan mangle søvn uden at virke træt, advarer Jerk Langer, der kommer med disse gode søvnråd:

  • Fast sovetid og stå op-tid er vigtigt for at skabe sunde søvnrutiner.
  • Gode søvnfremkaldende vaner med trygge putteritualer såsom højtlæsning og godnatsang hjælper mindre børn til at komme ned i aktivitetsniveau før sengetid.
  • Tv bør ikke være barnepige til at falde i søvn på for større børn. De stimulerer hjernen og holder barnet længere vågen, end kroppen egentlig ønsker.
  • En bedre rutine er at læse lidt, så krop og tanker kommer ned i gear, og trætheden naturligt indfinder sig.
  • Smartphone og laptop aktiverer hjernen og hører ikke hjemme i sovemiljøet. Når der kommer sms- og facebook-besked, presses man til at svare med det samme, og så går der en masse tid med at kommunikere frem og tilbage.
  • Barnet skal vide, at det er helt normalt at ligge og kigge ud i luften nogle minutter, før man falder i søvn.
  • Det duer ikke at indhente søvnunderskuddet ved at sove meget længe i weekenden. Sen opvågnen lørdag og søndag kan forskyde den indre døgnrytme, så det bliver endnu sværere at falde i søvn om aftenen.
  • Indlysende, men stadigvæk vigtigt: Ingen cola eller chokolade de sidste fire timer før sengetid pga. koffein.
  • Lad barnet bevæge sig så meget som muligt ved egen muskelkraft. Jo mere kroppen bruges i dagens løb, desto højere kvalitet får nattesøvnen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.