LA vil lave Uber-løsning i hjemmeplejen

Smarte digitale redskaber kan effektivisere det offentlige og gøre op med bureaukrati, mener Liberal Alliance.
En app til brug i ældreplejen er et eksempel på en digital løsning, som Liberal Alliance gerne ser indført i velfærdssystemet.
En app til brug i ældreplejen er et eksempel på en digital løsning, som Liberal Alliance gerne ser indført i velfærdssystemet. Foto: Stine Larsen/Polfoto

Forestil dig, at der fandtes en ældrepleje-app. En app, der gjorde det muligt som hjemmehjælper at stille ens arbejdskraft til rådighed. Hvor den ældre og arbejdstageren frit kunne planlægge støvsugning, brusebad og madlavning.

Sådan et scenarium må gerne blive en realitet, hvis det står til Liberal Alliance.

Med et nyt udspil vil partiet lade den teknologiske udvikling i højere grad end i dag sætte sit præg på velfærdssystemet.

Det skriver Liberal Alliance i en pressemeddelelse.

For der er et utal af teknologiske muligheder, der kan hæve servicen og sænke omkostningerne i den offentlige sektor, lyder det fra Liberal Alliances it-ordfører, Christina Egelund.

- Vi forestiller os en Uber-app inden for hjemmepleje. Så i stedet for som i dag, hvor folk på kommunen laver sindrige køreplaner og vagtplaner, som lægges ned over borgerne, kan man sidde derhjemme med en hjemmehjælps-app. Så kan den ældre sige, ’jeg vil gerne have et brusebad’ og med en Uber-lignende teknolog får man forskellige muligheder. Inden for den næste halvanden time koster et bad eksempelvis så meget, men hvis jeg kan vente til i morgen, så koster det mindre. Så vil man også kunne se tilgængelige hjemmehjælpere og bedømme dem, ligesom man ’rater’ sin Uber-chauffør, siger Christina Egelund.

- Det burde være muligt for de borgere, som er afhængige af hjælp i det daglige, at bestille lige præcis den hjælp, de har brug for, når de har brug for det, siger hun.

Såkaldt "disruption", hvor man satser på innovativ teknologi, har allerede bredt sig i den private sektor, påpeger Christiana Egelund.

- Vi skal turde lade den offentlige sektor disrupte på samme måde, som mange private sektorer bliver disruptet i dag, siger hun.

- Hvis ikke vi tør gøre det, svarer det til, at mens vi privat streamer vores musik på Spotify, insisterer vi på, at den offentlige sektor skal holde fast i kassettebåndet.

Ud over flere smarte digitale redskaber i velfærdssystemet foreslår Liberal Alliance blandt andet, at nye udbudsregler lægger statslige it-projekter i graven, og at der sættes en stopper for masseovervågning af borgernes internetadfærd.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.