LA-profil: Jeg ved, hvordan det er at være arbejdsløs

LA-kandidaten Thomas Wibroe Leth har både været på kontanthjælp og dagpenge. Han ved fra sig selv, at det er for nemt at være kræsen med, hvilke job man søger.
Lavere ydelser vil få ledige hurtigere i job, mener LA-kandidat Thomas Wibroe Leth, der selv har været arbejdsløs.
Lavere ydelser vil få ledige hurtigere i job, mener LA-kandidat Thomas Wibroe Leth, der selv har været arbejdsløs. Foto: Thomas Wibroe Leth

Det er lavere ydelser, der får ledige i job.

Det er Thomas Wibroe Leths personlige holdning efter at have været arbejdsløs ad flere omgange.

Som kandidat for Liberal Alliance hører han til de 16,2 procent af folketingskandidaterne, der selv har prøvet at være på kontanthjælp. Og selvom det er godt 25 år siden i dag, og det kun stod på i et halvt års tid, har han siden været på både sygedagpenge og dagpenge. Senest for et par år siden.

Derfor kender han også til tilværelsen som arbejdsløs. Ifølge ham er det for nemt at være kræsen med, hvilke job man søger som ledig.

- Jeg ved, hvordan det er at være arbejdsløs. Jeg har fuld forståelse for deres situation. Men man trækker den så langt, man kan, indtil den ikke går længere, og først dér udvider man sine jobsøgningskriterier, siger Thomas Wibroe Leth.

Det oplevede han selv, da han var på dagpenge. I første omgang nøjedes han med at søge IT-job på Fyn, hvor han boede. Først da det ikke længere var økonomisk holdbart, begyndte han at søge job længere væk fra bopælen.

- For mig var det et spørgsmål om, hvornår jeg simpelthen ikke kunne trække den længere. På et tidspunkt blev jeg nødt til at søge job, der ikke var i nærheden. Så søgte jeg i København, hvor der var arbejde i min branche, og så måtte jeg ellers pendle, siger Thomas Wibroe Leth.

Læs også: Kun få kandidater har prøvet kontanthjælp

Incitament vigtigere end tryghed

Han har gennem årene blandt andet arbejdet som sælger, men i dag er han selvstændig konsulent i informationssikkerhed. Selv er Thomas Wibroe Leth overbevist om, at lavere ydelser havde fået ham hurtigere i job, da han var arbejdsløs.

- Incitamentet til at søge job havde været væsentligt større, hvis ydelsen var lavere. Det er ikke økonomisk tryghed eller det, at økonomien løber rundt, der giver dig et overskud til at søge. Det er mere et spørgsmål om motivation og behov, siger han og uddyber:

- Hvis man ved, at det fandeme er nødvendigt at søge det her job, så kører man lidt mere på. Jeg kender det fra mig selv. Det er for nemt at sige, at ’det job søger jeg bare i næste uge’, og så er fristen for at søge jobbet pludselig overskredet, siger Thomas Wibroe Leth.

Større gevinst

For ham er det vigtigt, at folk holder sig i gang i stedet for at hænge fast på dagpenge eller kontanthjælp.

- Ydelserne skal være på et niveau, hvor gevinsten ved at få et arbejde er så stor, at du for økonomiens skyld er nødt til at tage det arbejde, som er tilgængeligt. Det vil give dig mulighed for at komme videre, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.