Kvinderne svigter Løkke: Stram op på ligestillingen

Ny måling viser, at kvinders opbakning til Lars Løkke Rasmussen falder drastisk. Det kan hænge sammen med, at han ikke gør noget for at skabe balance mellem familie og arbejdsliv, mener næstformand i LO og forkvinde for Kvinderådet, Nanna Højlund.
Hvad gør Løkke for kvinderne? Ikke særlig meget, mener næstformand i LO og forkvinde i Kvinderådet Nanna Højlund. Og det kan måske være forklaringen på, at færre kvinder bakker op om ham og hans regering. 
Hvad gør Løkke for kvinderne? Ikke særlig meget, mener næstformand i LO og forkvinde i Kvinderådet Nanna Højlund. Og det kan måske være forklaringen på, at færre kvinder bakker op om ham og hans regering.  Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/Arkiv

Kvindernes opbakning til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) falder drastisk, viser en ny måling fra Analyse Danmark udført for Ugebrevet A4.

Her giver kvinderne Lars Løkke Rasmussen gennemsnitskarakteren 2,9 på 12-skalaen for statsministerens evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig minister og politiker.

Det er et fald på 19 procent siden december 2015, hvor kvinderne i en tilsvarende måling gav Lars Løkke Rasmussen karakteren 3,6. Til sammenligning er mændenes karakter til statsministeren i samme periode kun faldet med tre procent - fra 3,7 til 3,6. 

Den store forskel i mænd og kvinders bedømmelse af Lars Løkke Rasmussen kan hænge sammen med, at kvinder grundlæggende hælder til de røde partier og mænd til de blå.

Men det er næppe hele farklaringen, mener Nanna Højlund, der er forkvinde i Kvinderådet og næstformand i LO med ansvar for ligestilling. 

Har fjernet ligestillings-tiltag

- Jeg tror også det handler om, hvordan kvinderne opfatter deres muligheder for at balancere familie- og arbejdsliv, siger Nanna Højlund. 

Lars Løkke Rasmussen og hans regering har i det forgangne år fjernet to tiltag, der skulle fremme ligestillingen: De kønsopdelte lønstatistikker og barselsfonden for selvstændige. 

Tidligere på året vedtog regeringen med støtte fra de øvrige blå partier, at små virksomheder blev fritaget for kravet om kønsopdelte lønstatistikker. Et tiltag, der skulle skabe mere åbenhed om lønforskelle mellem mænd og kvinder, og skabe mere ligeløn.

Det var "et tilbageskridt for ligestillingen," lød kritikken blandt andet fra økonomiprofessor Nina Smith.

Løkke er ikke fremme i skoene

Og i april fjernede regeringen det sidste tiltag for at fremme ligestilling på arbejdsmarkedet, da barselsudligningsfonden for selvstændige blev rullet tilbage. Fonden skulle få flere kvinder ind i iværksætterbranchen ved at sikre dem økonomisk under barsel. 

Her lød kritikken fra politiske modstandere igen, at regeringen spænder ben for ligestillingen

Tilbagerulningen af de to ligestillingstiltag spiller ind, når kvinder skal bedømme Lars Løkke Rasmussen og regeringen, mener Nanna Højlund: 

- Selvfølgelig gør det det. Det signalerer, at Løkke ikke er særligt fremme i skoene med ligestillingen, siger hun. 

Arbejde og familieliv 

Nanna Højlund mener, at kvinder, der som oftest har det overordnede ansvar for familien, ikke opfatter Lars Løkke Rasmussen som en politiker, der giver dem det fundament, de har brug for.

- Repræsenterer han den samfundsmodel, som gør det nemt at være en hårdtarbejdende kvinde, som både har en familie og et arbejdsliv? Det er en afvejning hos kvinderne, siger hun. 

Nanna Højlund er ikke selv i tvivl: 

- Det er meget svært at få øje på, hvad venstreregeringen gør for at få et mere ligestillet samfund. 

Håner kvinder 

Desuden hjælper det ikke på den manglende kvindelige opbakning til Løkke-regeringen, at beskæftigelseminister Jørn Neergaard Larsen (V) og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) går ud og siger, at nu må kvinderne holde op med at arbejde på deltid, tilføjer Nanna Højlund. 

- Det er en måde at håne kvinder på, der i virkeligheden forsøger at få privatlivet til at hænge sammen med arbejdslivet, og derfor vælger at gå ned i tid og løn, siger Nanna Højlund. 

Hun opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at sadle om, hvis han vil have mere opbakning fra kvinderne: 

- Han er nødt til at komme ind i kampen for balancen mellem familie- og arbejdsliv. Og så må han indse, at der er forskel på, hvad mænd og kvinder har af muligheder på arbejdsmarkedet og i familien, fastslår hun. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.