Kvinder med skader scorer større erstatning end mænd

Danmark har længe ignoreret en EU-dom om ligestilling. Derfor får mænd mindre i erstatning end kvinder, når de er kommet alvorligt til skade på jobbet. Nu vil ministeren rette ind, men først fra næste måned.
Hvis maleren her falder ned ad stigen og mister over halvdelen af sin erhvervsevne, får hun mere i erstatning end sine mandlige kolleger, hvis det samme sker for dem.
Hvis maleren her falder ned ad stigen og mister over halvdelen af sin erhvervsevne, får hun mere i erstatning end sine mandlige kolleger, hvis det samme sker for dem. Polfoto/arkiv

Kvinder, der slår sig så meget på jobbet, at de taber over halvdelen af deres erhvervsevne, får mere i erstatning end mænd.

Det er forkert, siger en EU-dom fra september sidste år. Men Danmark har hidtil ignoreret dommen.

- Det er ikke noget at prale af, siger juraprofessor Kirsten Ketcher fra Københavns Universitet.

Hun undrer sig over, at Arbejdsskadestyrelsen ikke for længst har rettet ind.

- Hvor svært kan det være at lave en fælles beregning i stedet for to forskellige? Styrelsen bør rette ind. Faktisk skal den se at få lidt fart på, siger juraprofessoren.

Konsekvensen af forskelsbehandlingen kan være mange tusinde kroner. Hvis en mand og en kvinde lider det samme tab af erhvervsevne (se faktaboks, red.), kan forskellen på erstatningen være over 20.000 kroner.

- Det er bemærkelsesværdigt, at Danmark tilsyneladende har overtrådt EU's regler om diskrimination siden september, uden at der er sket noget. Styrelsen bliver bare ved med at overtræde reglerne til ugunst for mændene. Det er problematisk, siger advokat Mads Krøger Pramming, der er specialist i arbejdsskadesager.

Beskæftigelsesministeriet har netop oplyst, at Arbejdskadestyrelsen vil rette ind efter EU-dommen fra marts og fremefter.

"Direkte diskriminering"

Den faktor, Arbejdsskadestyrelsen bruger i beregning af erstatninger, er højere i kvinders tilfælde, fordi de i snit lever længere og derfor forventes at blive længere på arbejdsmarkedet.

- Det er direkte diskriminering at udregne ydelser på basis af køn. Dommen siger, at det er ulovligt, og det gør EU's charter for øvrigt også, siger juraprofessor Kirsten Ketcher.

En ekspert fra Aarhus Universitet er enig.

- Efter dommen fra september må det stå klart, at Danmark - og i det her tilfælde Arbejdsskadestyrelsen - ikke kan regne med faktorer, der differentierer udelukkende på baggrund af køn, siger Henrik Skovgaard-Petersen, der forsker i EU-ret.

Indrømmer at have lukket øjnene

Arbejdsskadestyrelsen erkender, at den hidtil har set stort på EU-dommen.

I december skrev styrelsen følgende på sin egen hjemmeside:

"Den nye bekendtgørelse (...) inddrager ikke konsekvenserne af EU-domstolens dom. Der vil senere i 2015 blive taget stilling til, hvordan EU-dommen indarbejdes i den danske arbejdsskadelovgivning."

Hvert år har cirka 3.000 personer fået beregnet deres erstatning efter den metode, som ifølge EU er forkert.

Professor: Hankøn har krav på mere

Det er en finsk mand, der var ude for en arbejdsulykke tilbage i 1991, som har rejst sagen ved EU-domstolen.

Juraprofessor Kirsten Ketcher vurderer, at danske mænd, der har fået udbetalt erstatninger siden september, har krav på en ekstra udbetaling.

- Dommen siger ikke noget om en overgangsperiode. Det nytter ikke noget, at Danmark bare lader som ingenting. Mændene har krav på at få efterbetalt forskellen i hvert fald fra september og frem, siger hun.

Til gengæld bør det ikke gå ud over kvinderne, at regnestykket bag erstatningerne fremover skal være kønsneutralt, lyder hendes vurdering.

- Kvinderne har modtaget erstatningerne i god tro, og derfor kan de ikke tvinges til at betale dem tilbage, siger Kirsten Ketcher.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er den øverst ansvarlige for Arbejdsskadestyrelsen. Han oplyser, at regeringen vil rette ind efter EU-dommen fra marts og frem.

- Denne EU-dom har betydning for den måde, man fremover beregner erstatninger i Arbejdsskadestyrelsen. Styrelsen har derfor naturligvis nu ændret de relevante regler, så erstatningen bliver udregnet korrekt, skriver ministeren i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Det er endnu uvist, hvad der vil ske i de sager, hvor mænd har fået for lidt i erstatning.

20.000 kroners forskel på mænd og kvinder

 

Hvis du har tabt over halvdelen af din erhvervsevne efter en arbejdsulykke, kan du anmode om at få din erstatning udbetalt som et engangsbeløb.

 

Men i Danmark regnes erstatningens størrelse ud på en måde, der gør, at kvinder får mere end mænd i erstatning.

 

Hvis en mand har et erhvervsevnetab på 65 procent og får udbetalt de 50 procent på én gang, får han udbetalt 914.858 kroner.

 

Hvis en jævnaldrende kvinde har et erhvervsevnetab på 65 procent og får udbetalt de 50 procent på én gang, får hun udbetalt 934.935 kroner.

 

Det er en forskel på over 20.000 kroner.

 

Kilde: Arbejdsskadestyrelsens beregner

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.