Kvinder: I arbejder mindre, end I selv går rundt og tror

Danskerne overvurderer egen arbejdstid. Især kvinder i aldersgruppen 25-54 år har svært ved at vurdere, hvor meget de egentlig arbejder.
Kvinder har simpelthen en tendens til at overvurdere deres arbejdstid mere end mændene, og den forskel er endda blevet større med tiden, siger seniorforsker Jens Bonketil Politiken.
Kvinder har simpelthen en tendens til at overvurdere deres arbejdstid mere end mændene, og den forskel er endda blevet større med tiden, siger seniorforsker Jens Bonketil Politiken. Colourbox

I snit arbejder vi mellem 4 og 6 timer mindre om ugen, end vi selv tror og vurderer, skriver Politiken lørdag. Det viser en undersøgelse, der er udarbejdet af Rockwool Fondens Forksningsenhed. Undersøgelsen viser også, at det især er kvinder i aldersgruppen 25-54 år, der går galt i byen, når de skal vurdere deres egen arbejdstid. Her kan fejlskønnet nå helt op på syv timer om ugen.

En del af forklaringen kan være, at det især er kvinderne, der bliver hjemme, når der er syge børn i familien. Forklaringen kan også godt være, at der er flere kvinder end mænd, der arbejder i den offentlige sektor, og som dermed er omfattet af mere regulære og faste arbejdstider. Men nej, det er ikke hele forklaringen, siger undersøgelsens forfatter, seniorforsker Jens Bonke:

- Hverken de syge børn eller den offentlige ansættelse kan forklare hele forskellen. Det, vi kan se, er, at kønnene også spiller en selvstændig rolle på den måde at forstå, at kvinder simpelthen har en tendens til at overvurdere deres arbejdstid mere end mændene, og den forskel er endda blevet større med tiden, siger han til Politiken.

I 2004 overvurderede kvinderne i gennemsnit deres arbejdstid en halv time mere end mændene, nu overvurderer kvinderne deres arbejdstid 1 time og 20 minutter mere end mændene.

- Der er for mig at se ingen tvivl om, at arbejdet fylder rigtig meget i vores bevidsthed, siger Jens Bonke til Politiken.

Det er også meldingen fra Anne Kirk, arbejds- og organisationspsykolog og leder af Arbejdsmiljø København, der rådgiver og hjælper hovedstadens kommunale arbejdspladser med det fysiske og psykiske arbejdsmiljø og rykker ud, når der er problemer med stress, konflikter, mobning og højt sygefravær.

- Stadig flere af os er mentalt på arbejde store dele af døgnet. Vi slipper ikke bare jobbet, når vi går hjem, for vi betragter os ikke som traditionelle lønmodtagere, der går på arbejde mellem 8 og 16. For mange af os er arbejdet og karrieren et mål og en livsstil og ikke bare noget, der skal give smør på brødet, siger Anne Kirk til Politiken.

Den nye undersøgelse kan også udpege de brancher, der i særlig grad er kendetegnet ved, at medarbejderne overvurderer deres arbejdstid. Og her peger pilen især på sundhed og på undervisningsområdet, hvor sygeplejersker, sundhedsmedarbejdere, lærere og andre undervisere ifølge undersøgelsen overvurderer deres arbejdstid med omkring 4,5 timer om ugen.

Med den nye undersøgelse kan Rockwool Fondens Forskningsenhed samtidig dokumentere, at danskernes faktiske arbejdstid er tættest på den normale arbejdstid i økonomiske krisetider. Mens medarbejderne tilsyneladende er mere tilbøjelige til at arbejde lidt mindre, når der er godt gang i økonomien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.