Kvinder bryder tabu: Har det ikke godt med at være mor

Det er omverdenen, som bestemmer, om man skal være en lykkelig mor. Eller er det?
Når man bliver mor, er det måske første gang, at man oplever denne her virkelig dybe forpligtelse og tilknytning til et andet menneske, siger Christina Prinds, der forsker i jordemodervidenskab.
Når man bliver mor, er det måske første gang, at man oplever denne her virkelig dybe forpligtelse og tilknytning til et andet menneske, siger Christina Prinds, der forsker i jordemodervidenskab.
Foto: Scanpix/modelfoto

Det er benhårde erkendelser - og sikkert vildt provokerende på mange forældre - når Jeanette Drevsfeldt stikker hul på tabuet om at være en lykkelig mor.

- Jeg er i hvert fald ikke blevet lykkeligere. Det er jeg ikke. Jeg tror faktisk også at jeg vil vove pelsen og sige, at jeg var en lille smule lykkeligere før. Det betyder ikke, at jeg er ulykkelig nu. Men jeg tænker ikke, at det er meningen med livet at blive mor – jeg er mor, kæreste og så er jeg rigtig mange andre ting, siger Jeanette Drevsfeldt til TV 2.

Har det ikke godt med at være mor

Hun er en af to danske mødre, der står åbent frem og fortæller om deres rolle som mor. Den anden er Liv Lykke Schubert, som fortæller, at hun føler der er noget galt med hende, fordi hun ikke har den lykkefølelse, som alle taler om, når man bliver forælder.

- Jeg har brugt mange år på at banke mig selv i hovedet, fordi jeg ikke havde det, som andre fortalte, at de havde. Min søn betyder alting. Men jeg har det ikke godt med at være mor, siger hun åbenhjertigt til TV 2.

Ville vælge børn fra

Opgøret med, hvad omgivelserne tror og forventer om forældre, tog fart, da sociologen Orna Donath sidste år udgav bogen "Regretting motherhood", der er baseret på en interview-række af mødre, der har fortrudt at de fik børn.

Fra 2008 til 2013 interviewede Orna Donath 23 israelske kvinder mellem 26 og 73 år. Fælles for dem er, at de nu ville vælge børn fra – selvom de samtidig fortæller, at de elsker deres børn.

Er det rosenrødt?

Til Kristeligt Dagblad siger Christina Prinds, lektor på jordemoderuddannelsen på University College Syd og forsker i jordemodervidenskab ved Syddansk Universitet, at vi glemmer at tale om, at det ikke kun er rosenrødt at blive mor.

Christina Prinds har lavet et forskningsprojekt om omvæltningerne ved at blive mor, og hun siger, at når man bliver mor, er det måske første gang, at man oplever den virkelig dybe forpligtelse og tilknytning til et andet menneske. Og det er ikke sikkert, at det passer ind i vores individualiserede kultur, hvor meget skal være perfekt.

- Hvis dét at være mor i virkeligheden bliver noget, man skal kæmpe for at se ud, som om man ikke er, bliver det en ekstra byrde, man skal klare. Og så bliver det svært, siger Christina Prinds.

Fortryder at være blevet mor

I tabu-verdenens ulidelighed er emnet måske et af de største. I Svenska Dagbladet har en mor ifølge Kristeligt Dagblad skrevet:

- Med de ting, jeg ved nu, havde jeg aldrig fået børn. Jeg elsker mine børn, og jeg er taknemmelig for, at jeg har givet dem forudsætningerne for et fint liv hver og en. Men mit liv er som en opvreden klud. Nej, jeg havde aldrig fået børn, hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag. Jeg fortryder virkelig mit valg om at blive mor.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.