Kurdiske styrker erobrer grænseby fra IS

Leder af observatørgruppe siger, at kamphandlingerne er indstillet i Tal Abyad, som kurderne nu kontrollerer.
IS har benyttet Tal Abyad som korridor fra Tyrkiet ind til gruppens syriske hovedkvarter i Raqqa.
IS har benyttet Tal Abyad som korridor fra Tyrkiet ind til gruppens syriske hovedkvarter i Raqqa. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Kurdiske styrker har erobret den syriske grænseby Tal Abyad, som har været under Islamisk Stats kontrol i knap et år, oplyser Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

- Der er ikke affyret et skud i Tal Abyad siden morgengry, siger Rami Abdel Rahman, som leder den velinformerede observatørgruppe med base i Storbritannien og kilder i Syrien.

IS har benyttet Tal Abyad som korridor fra Tyrkiet ind til gruppens syriske hovedkvarter i Raqqa.

- De kurdiske styrker har nu fuld kontrol over Tal Abyad, siger Rahman.

Islamisk Stat erobrede og hejste dets sorte flag i Tal Abyad efter kampe i sommeren 2014.

Mandag sagde en talsmand for den kurdiske YPG-styrke, som har mange kvindelige soldater, at man havde erobret byen efter hårde kampe.

Mindst 40 IS-jihadister er dræbt i kampen om Tal Abyad, sagde Rami Abdel Rahman mandag.

Mange andre er flygtet videre mod byen Ein Issa, der fortsat er under Islamisk Stats kontrol.

De kurdiske styrker indtog byen fra både øst og vest med støtte fra amerikanskledede luftangreb og allierede oprørsgrupper.

- Byen er af strategisk betydning, fordi den er en grænseby, som udstyr, rekrutter og andet kan passere igennem, sagde Charlie Winter, der forsker i yderliggående islamiske bevægelser ved Quilliam Foundation i London.

Kampene har fået titusinder af syrere til at flygte fra området. Alene siden sidste uge er omkring 20.000 flygtninge rejst ind i Tyrkiet, hvor der er stort tryk på ved grænseovergangene.

Ind imellem har den massive flygtningestrøm skabt kaos ved grænserne, hvor nogle har klippet hul i grænsehegnet, eller er klatret over pigtråd i frustration over ventetiden ved grænsen.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.