Kur mod barnløshed - se de gode råd

Ud med hormoner og reagensglasmetode, og ind med massage, sund kost og mindre stress. Der er et alternativ til det etablerede system.
Knap 5000 børn eller 8 procent af årgangen blev sidste år undfanget efter assistance fra en dansk fertilitetsklinik. Arkivfoto.
Knap 5000 børn eller 8 procent af årgangen blev sidste år undfanget efter assistance fra en dansk fertilitetsklinik. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Når storken lader vente på sig, søger mange kvinder hjælp i det etablerede sygehussystem.

Nærmest per automatik sendes de i hormonbehandling, til insemination og ultimativt i en dyr IVF-behandling, som koster samfundet små 80.000 kroner i gennemsnit.

Naturlig løsning

Men der er et alternativ. Sådan lyder det fra fysioterapeut Micha Grøn, der har specialiseret sig i at hjælpe kvinder med at blive gravide uden brug af eller som supplement til medicinsk behandling og reagensglasmetode.

- Jeg oplever en stigende interesse for en mere naturlig tilgang som manuel fertilitetsbehandling. For nogen lyder det alternativt, men det er ren og skær fysik. Moderne kvinder, der forsøger at blive gravide - ofte i en senere alder end tidligere - kan have mange fysiske barrierer i underlivets væv og organer for at blive gravide. Det kan afhjælpes med målrettede fysioterapeutiske teknikker, siger Micha Grøn.

Fysiske og psykiske blokeringer

Blandt metoderne er massage og fysiologiske teknikker, hvor man løsner op for blokeringerne i nervesystem, kredsløb, bindevæv, muskelvæv og led. Desuden arbejder Micha Grøn med kvindens livsstil herunder kost, motion og stressniveau.

- Blokeringer kan både være fysiske og psykiske. Det kan være sygdom eller tidligere operation i underlivet, traumer og overgreb eller tidligere dårlige fødselsoplevelser. Det kan være, at du har spist dårligt i mange år, eller at din partner har gjort det. Endelig kan man være enormt stresset over ikke at kunne få børn. Det i sig selv kan have en negativ indvirkning, siger hun.

Blandt Micha Grøns klienter er en 36-årig kvinde, der er blevet henvist til IVF-behandling, fordi begge hendes æggeledere er lukkede. Hun gennemgår et manuelt fertilitetsforløb og kostændring, så hendes menstruationscyklus bliver regelmæssig. Efter en scanning viser det sig, at æggelederne igen er åbne. Efter seks uger bliver hun naturlig gravid.

Mange har svært ved at blive gravid

Micha Grøn efterlyser en mere helhedsorienteret tilgang til arbejdet med mennesker i det etablerede system.

- Jeg oplever, at kvinderne i min behandling finder tilbage til dem selv efter måske at have været en omvej forbi en fertilitetsklinik, hvor de føler sig fortabt. Nu har de igen styr på deres underliv og ved, hvornår de har ægløsning, siger hun.

I Danmark oplever næsten hvert 5. par i den fødedygtige alder, at graviditeten ikke indtræder så nemt og hurtigt, som de forventer.

Det skyldes blandt andet, at sædkvaliteten hos danske mænd er blandt de dårligste i Europa, og de danske kvinder ofte venter, til de er oppe i 30'erne med at stifte familie.

Mobiltelefoner påvirker

Læge Charlotte Bech har skrevet bogen "Bliv naturlig gravid". Hun er ikke i tvivl om, at fysiologisk behandling og ændringer i livsstilen er langt bedre end hormoner og IVF-behandling.

- Der er meget få, der ikke kan blive gravide naturligt. Manuel fertilitetsbehandling er virkelig godt, men det skal kombineres med sund livsstil. Eksempelvis fylder vi os med kemikalier alle vegne, og det påvirker fertiliteten, siger Charlotte Bech.

Blandt årsagerne til barnløshed er, at parret venter for længe, rygning, indtag af narkotiske stoffer og alkohol, stress, hormonforstyrrende stoffer og elektromagnetisk stråling, forklarer Charlotte Bech.

Især trådløst netværk og mobiltelefoner er en udfordring for mænds fertilitet.

- Mænd, der går rundt med en tændt mobiltelefon i lommen, risikerer at skade deres sædceller. Forskningen peger desuden på, at sædcellerne også bliver svækket, hvis mænd sidder i et rum med trådløst netværk og trådløse printere fra morgen til aften, siger Charlotte Bech.

Gode råd til par, der gerne vil være gravide

1. Få børn tidligt. Når du er fyldt 30 år, er din fertilitet allerede halveret.

2. Forbered dig på, at det at blive gravid er en proces og ikke noget, der kan forceres.

3. Spis sundt og varieret. Spis fødevarer af høj kvalitet og sørg for at holde dit blodsukker stabilt. Det påvirker dine hormoner positivt.

4. Drop smøger, koffein og alkohol, da det har en negativ indflydelse på dine æg og sædceller.

5. Motioner regelmæssigt i moderat tempo. Lav øvelser, der mobiliserer og strækker din lænd, hofter og bækken.

6. Monitorer din cyklus og find ud af, hvilken dag du har ægløsning. Ægløsningstest er et godt redskab hertil.

7. Dyrk sex dagen før ægløsning. Det kan være udfordrende for sexlivet at skulle blive gravid, så tal med hinanden om, hvad I oplever, og hvordan I har det med det.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.