Kun få folk på gulvet vinder på ny topskat

Kun få smede, sygeplejersker og andre almindelige lønmodtagere slipper for at betale topskat med dagens udspil til ny skattereform. Det viser dugfrisk analyse.
Kun få almindelige lønmodtagere får glæde af nyt udspil til skattereform. Blandt smede er det kun hver tiende, viser ny analyse.
Kun få almindelige lønmodtagere får glæde af nyt udspil til skattereform. Blandt smede er det kun hver tiende, viser ny analyse. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.

For langt de fleste smede, sygeplejersker og lærere i folkeskolen er der ingen grund til stor glæde i dag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler om at lette skatten. Han vil flytte grænsen for topskat, men det får kun få almindelige lønmodtagere glæde af, viser ny analyse.

Statsministeren lægger ifølge dagbladet Børsen op til at hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat. I dag betaler man topskat, hvis man i runde tal tjener mere end 500.000 kroner om året.

- Med dagens udmelding bliver det ikke den almindelige lønmodtager, men derimod primært akademikere og andre vellønnede, som vil få en skattelettelse, siger Jonas Schytz Juul, som er analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Hos smedene i Dansk Metal kan man nikke genkendende til den udlægning.

- For 90 procent af vores medlemmer vil dagens udmelding ikke få nogen betydning, for de skal alligevel ikke betale topskat, når den seneste skattereform fra 2012 er fuldt gennemført, forklarer Allan Lyngsø Madsen, som er cheføkonom i Dansk Metal.

Færre betaler topskat

Jonas Schytz Juul peger på, at andelen af almindelige lønmodtagere, som betaler topskat nu, ikke er særlig stor.

Blandt de kortuddannede og faglærte medlemmer af LO-fagbevægelsen var det kun en andel på 8 procent, der i 2013 betalte topskat. Det viser en ny analyse fra AE.

Selv blandt de lidt længere uddannede f.eks. lærere og sygeplejersker i FTF-fagbevægelsen er andelen, der betaler topskat, kun 16 procent.

- I 2012 vedtog man en skattereform, og når den er fuldt gennemført i 2022, vil endnu færre almindelige lønmodtagere betale topskat, siger Jonas Schytz Juul.

Analysen fra AE viser, at kun 6 procent af medlemmerne i LO-fagbevægelsen vil betale topskat i 2022. Og for medlemmerne af FTF vil andelen være nede på 14 procent.

Blandt de højtuddannede og vellønnede medlemmer af hovedorganisationen Akademikerne vil andelen værre oppe på 44 procent, der betaler topskat i 2022. Det er altså netop denne gruppe, som vil nyde godt af det, hvis statsministeren kommer igennem med sit forslag om at hæve grænsen for betaling af topskat.

Ifølge AE's analyse var der i 2008 over 1 million personer, der betalte topskat. I 2022 ventes antallet at være faldet til 460.000.

Løkke: 'Pænt, store lønninger'

I dagbladet Børsen taler Lars Løkke Rasmussen om, at han gerne vil hæve grænsen for topskat for folk, som får "pænt store, men ikke ekstravagante lønninger".

Lars Løkke Rasmussen argumenterer med, at det er vigtigt at gøre det attraktivt for folk, der også kan få arbejde i udlandet, at blive i Danmark. Dem, han gerne vil tilskynde til at blive, er blandt andre:

- De mobile medarbejdere, som er i vores vores medicinal-virksomheder, it-virksomheder, shipping-virksomheder, den finansielle sektor og andre brancher, som er i international konkurrence, siger statsmisteren til Børsen.

Børsen skriver, at der kan blive tale om at hæve grænsen for topskat op til en årsindkomst på 750.000 kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.