Når sommervarmen rammer Danmark, bliver grillmad ofte hofretten. Men hvordan er det nu lige med de der kul?
Mange kan hurtigt blive i tvivl om, hvorvidt det er posen med grillkul eller posen med grillbriketter, der skal med ned i indkøbsvognen.
Og det er da heller ikke uden betydning, hvad man vælger, fortæller Rene Pedersen, der er konsulent i Varefakta, som har testet kvaliteten på de kulprodukter, der er på det danske marked.
- Grillkul er lavet af naturlige træmaterialer, og størrelsen på kullene er meget varierende, og de er lettere end briketter, siger Rene Pedersen til Ritzau Fokus og fortæller, at grillkul brænder hurtigere ud, end briketter gør.
Man skal derfor ikke regne med, at grillkul brænder i mere end 90 minutter. Til gengæld er de lettere at tænde op, end briketter er, forklarer han.
Er man fan af den røgede smag, man kan få ved at grille, så er grillkul gode. Det fortæller Anders Jensen fra det danske grilllandshold.
- Når du bruger grillkul, så kan du dufte, at det dufter af bål - og så giver det kødet denne her rene røgsmag, forklarer han.
Skal du have grillmaden hurtig klaret, så er det også posen med grillkul, du skal have fat på.
- De tænder hurtigt og egner sig godt til pølser og bøffer, der ikke skal have så lang tid på grillen, siger Anders Jensen.
Men har man skruet højere op for ambitionsniveauet for aftenens menu, så skal man nok kigge mod briketterne.
- Den helt store fordel ved briketter er, at de holder i længere tid, og de giver en mere konstant varme. For at Varefakta skal godkende produktet kræves det, at briketterne afgiver minimum 180 grader i tre timer eller længere, fortæller Rene Pedersen.
- Det er også derfor, at briketterne er meget tungere end kul. De er presset meget hårdt sammen og afgiver derfor varme i længere tid, fortæller han.
Nogle af de mest populære briketter er trækulsbriketter, der holder varme i knap tre timer.
- Skal man for eksempel grille kylling eller sådan noget som en flæskesteg, er trækulsbriketter tilstrækkelige, siger Anders Jensen fra grilllandsholdet.
Fakta: Tre forskellige typer grillbriketter:
Trækulsbriketter:
Fremstilles ved at presse pulveriseret trækul, hvorefter de tilsættes et bindingsmiddel. Holder varme i cirka tre timer.
Kokosbriketter:
Fremstilles af forkullede kokosskaller og bindingsmiddel. Briketterne afgiver mere aske end trækulsbriketterne - til gengæld holder de lidt længere. Holder varme i cirka fire timer.
Stenkulsbriketter:
Hentes op fra jorden og er den mindst brugte brikettype. Men skal du grille noget, der skal have rigtig lang tid - eller hvis du skal grille til mange mennesker over flere timer, er kullene gode.
Kilde: Anders Jensen
/ritzau/FOKUS