KU vil ansætte flere kvinder

Hver femte professor på Københavns Universitet er i dag en kvinde.
- Det er nyt og på nogle områder ganske krævende. Der er nogle stillinger, hvor der i dag ikke er en ansøger af hvert køn, siger Ralf Hemmingsen til Information.
- Det er nyt og på nogle områder ganske krævende. Der er nogle stillinger, hvor der i dag ikke er en ansøger af hvert køn, siger Ralf Hemmingsen til Information. Kasper Palsnov/Scanpix

Det er alt for få, mener universitetet, der med en netop vedtaget handlingsplan vil sikre, at flere kvinder bliver adjunkter, lektorer eller professorer. det skriver Information i dag.

- Vi mister talent, hvis vi har så få kvinder. Det handler ikke om at gøre det lettere for kvinder at blive ansat, men om at sikre, at de dygtige kvinder, der er, får en oplysning om, at der er en stilling, de kan søge, siger rektor Ralf Hemmingsen til Information.

Når der fremover bliver slået en stilling op på de enkelte fakulteter, skal der være mindst én ansøger af hvert køn, før stillingen kan besættes. Sådan lyder et af de konkrete tiltag i handlingsplanen.

- Det er nyt og på nogle områder ganske krævende. Der er nogle stillinger, hvor der i dag ikke er en ansøger af hvert køn, siger Ralf Hemmingsen.

Samtidig skal der være en bedre kønsmæssig balance i de øverste ledelseslag på universitetet. Altså skal flere dekaner, institutledere og medlemmer af direktionen være kvinder.

Der skal også indføres såkaldte søgekomitéer, der skal afsøge markedet for potentielle kandidater til opslåede stillinger. Det gælder kvinder, som er ansat på andre universiteter i Danmark, men også i udlandet.

- Idéen er at sikre os, at nogle fagkyndige har gennemtænkt, hvad der er af potentielle kandidater til en stilling, også uden for vores eget universitet. Det tror jeg personligt er et vigtigt virkemiddel, siger Ralf Hemmingsen.

Mathias Wullum Nielsen, der er ph.d.-stipendiat ved Aarhus Universitet og forsker i ligestilling på universiteter i Norden, kalder tiltagene i handlingsplanen spændende.

- Ud over at man sikrer flere kvindelige ansøgere, kan det også medvirke til at imødekomme den udfordring, der ligger i, at Danmark i en international sammenhæng har overraskende få ansøgere til en stor del af stillingerne. Når man fortæller om de her tal til folk i udlandet, er de ved at falde bagover, siger Mathias Wullum Nielsen.

Ifølge Wullum Nielsen er der imidlertid ikke nogen af tiltagene, der har en dokumenteret virkning.

Den nye handlingsplan er allerede trådt i kraft og vil efter tre år blive evalueret.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.