Kronvidne i au pair-sag: Jeg malede hytter og passede hund

13 timers arbejde hver dag hele sommeren igennem uden så meget som én fridag i flere måneder. Så meget siger au pair Ehwan Acuña Pabuaya, at han arbejdede i grov au pair sag på Bornholm.
- Om vinteren malede jeg nogle hytter, gjorde rent og fældede træer, fortæller Ehwan Acuña Pabuaya.
- Om vinteren malede jeg nogle hytter, gjorde rent og fældede træer, fortæller Ehwan Acuña Pabuaya. Foto: Iver Houmark Andersen/Avisen.dk

BORNHOLM: Mandag eftermiddag kommer en lille mand med kulsort hår og en stor vinterfrakke på ind i Retten på Bornholm. Med rolig og klar stemme fortæller han, hvad han har oplevet på ferieøen. Ifølge ham har han knoklet løs for en meget ringe løn. Hans vidnesbyrd tyder ifølge anklagemyndigheden på social dumping af værste skuffe og alvorlige lovbrud.

Ehwan Acuña Pabuaya er kronvidne i en retssag mod det ægtepar, der driver Hasle Camping. De er tiltalt for overtrædelse af Udlændinge- og Straffeloven og risikerer at havne i fængsel.

13 timers arbejde om dagen

Ehwan Acuña Pabuaya kom til Danmark i juli 2013 og blev formelt set ansat som au pair. Men hvis hans oplysninger står til troende, overtrådte ægteparret gang på gang reglerne for au pairer.

Eksempelvis må en au pair højst arbejde 30 timer om ugen - og højst fem timer om dagen. Ehwan Acuña Pabuaya fortæller noget helt andet.

Han oplyser i retten i Rønne, at han ingen fridage havde om sommeren. I højsæsonen arbejdede han fra klokken 7:30 om morgenen og sluttede først en gang mellem klokken 21 og 23 - alt afhængigt af antallet af besøgende i campingspladsens restaurant. Altså omkring 13 timers arbejde om dagen. 

- Jeg havde ingen fridage om sommeren, fortæller Ehwan Acuña Pabuaya.

Ifølge anklageskriftet arbejdede Ehwan Acuña Pabuaya fra april til december - altså i højsæsonen - i gennemsnit mindst otte timer hver dag. Alle ugens dage.

Om vinteren havde han fri om søndagen. Men ellers var arbejdsdagen her ifølge Ehwan Acuña Pabuaya fra cirka kl. 7:30 til 16.

- Om vinteren malede jeg nogle hytter, gjorde rent og fældede træer, fortæller Ehwan Acuña Pabuaya.

Gik og samlede flasker

Ehwan Acuña Pabuaya fortæller, at han gik og samlede flasker for at supplere sin indtægt. Nogle gange kunne han tjene 125 kroner om ugen, når han indløste panten.

- Jeg samlede de dåser og flasker ind, som gæsterne efterlod på campingpladsen. Så tog jeg dem med hen til Superbrugsen og brugte pengene til at købe mad for, fortæller Ehwan Acuña Pabuaya

Pengene fra flaskerne supplerede de 5.000 kroner om måneden, som han fik i løn før skat. Nogle gang blev han trukket 500 kroner, som han fik at vide skulle gå til at betale hans flybillet hjem. Ifølge loven skal au pairer have betalt deres rejse til og fra hjemlandet. 

Ikke en del af familien

I lavsæsonen passede han også nogle gange familiens hund, Bubber, i sin hytte på campingpladsen.

- Når parret var på ferie, passede jeg hunden, fortæller Ehwan Acuña Pabuaya, som er i begyndelsen af 30'erne.

Han oplyser, at han kun én gang har overnattet i ægteparrets hjem, og det var ikke efter ønske fra ham, at han boede på campingpladsen.

Ifølge loven skal au pairer bo hos værtsfamilien og indgå i familien. Au pair betyder på lige fod.

Som au pair skal man normalt tage sig af det barn eller de børn, der bor i familien. Men Ehwan Acuña Pabuaya har ifølge forklaring ikke taget sig af ægteparrets teenager i noget synderligt omfang.

Han har været ude at spise med familien på restaurant fem-seks gange, oplyser han. Og så har han været med på en ferie til Tyskland nogle dage. Men ellers har han ikke været en del af familiens liv, fremgår det af hans vidneudsagn.

Kærester? 

En stor del af eftermiddagen i retten går tiden med at finde ud af, hvordan relationen var mellem Ehwan Acuña Pabuaya og den anden filippiner 'A'. Deres indbyrdes forhold er angiveligt vigtigt for sagens videre forløb.

Ifølge Ehwan Acuña Pabuaya var de to filippinere ikke kærester.

- Vi er gode venner. Vi er ikke og har ikke været kærester, siger Ehwan Acuña Pabuaya

Forsvareren fremviser et foto af to vielsesringe med Ehwan Acuña Pabuaya og 'A'.'s navne på.

- Jeg har set de ringe. Det var nogle A. fik som en gave. Men ellers har de ikke noget med mig at gøre, siger Ehwan Acuña Pabuaya.

Under 50 kroner i timen 

Med et angiveligt timetal på 56 timer om ugen, bliver de to filippineres timeløn usædvanlig lav. Under 50 kroner i timen. Det fremgår af beregninger foretaget af Avisen.dk (Se faktaboks).

Anklage: Timeløn på under 50 kroner

 

De to filippinere har ifølge anklageren på Bornholm i gennemsnit arbejdet mindst 56 timer hver uge. Det skete i 8 ud af 12 måneder. 

Ud fra de oplysninger kan man beregne en timeløn:

  • Månedsløn: 5.000 kr.
  • Kost og logi: 3.300 kr.
  • Diverse f.eks. en cykel og flybilleter: 1.000 kr.
  • Månedsløn i alt: 9.300 kr

 

Det månedlige timetal kan ifølge anklageskriftet opgøres til 4 (uger) x 56 timer = 224 timer.

Timelønnen bliver herefter:

9.300 kr. divideret 224 timer = 42 kr. pr. time

UDVID

Det tiltalte ægtepar, der nægter sig skyldige, oplyser til til Avisen.dk, at de ikke vil udtale sig, før der falder dom på fredag. 

Mandag sagde den kvindelige tiltalte blandt andet i retten, at hun "aldrig har tænkt på, at han overhovedet ikke måtte arbejde på campingpladsen." Hun mener desuden, at det tegner et helt forkert billede, når anklageren på Bornholm påstår, at de to filippinere har knoklet som besatte for meget ringe løn. 

Anklageren ønsker én million kroner konfiskeret og vil efter alt at dømme også forlange en frihedsstraf. Derudover ønsker Ehwan Acuña Pabuaya at få en erstatning på 695.867 kroner.

Et ægtepar, som ejer Hasle Camping på Bornholm, står tiltalt for at have misbrugt to filippinere. De er tiltalt for åger - grov udnyttelse af andre - og brud på Udlændingeloven. Anklageren på Bornholm ønsker én million kroner konfiskeret.

Her er en kort tidslinje over sagen:

Juli 2013 til marts 2015: En mandlig au pair og en kvinde fra Filippinerne arbejder på Hasle Familiecamping og i færgeterminalen i Rønne. 

Marts 2015: 3F på Bornholm bliver kontaktet. 3F opsøger au pairen 27. marts, da han går og gør rent i en ferielejlighed i Gudhjem.

April 2015: 3F bistår au pairen med et sted at bo og med at opgøre et erstatningskrav mod ægteparret.

Maj 2015: Au pairen rejser hjem til Filippinerne. 

Juli 2016: Anklageren på Bornholm rejser tiltale mod ægteparret og deres firmaer Hasle Camping og Rønne Rengøring. 

10. oktober 2016: Sagen mod de tiltalte begynder i retten i Rønne. 

Kilde: Anklageskriftet, retssag og Bornholms Tidende.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.