Kronprinspar frosset inde

Det norske kronprinspar besøgte i sidste uge et fastfrosset forskningsskib i det Arktiske Ocean. De kunne kun komme frem med helikopter.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skiftede gallatøjet ud med termodrager, huer og handsker, da de besøgte det fastfrosne skib Lance.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skiftede gallatøjet ud med termodrager, huer og handsker, da de besøgte det fastfrosne skib Lance. Foto: Dusan Vranic/AP

Det norske kronprinspar skiftede gallakjolen og jakkesættet ud med varme termodragter, da de i sidste uge besøgte forskningsskibet Lance.

Skibet er frosset fast i det Arktiske Ocean ud for byen Svalbard, og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit blev fløjet ud på isen i en helikopter. Det skriver det norske kongehus i en pressemeddelelse.

Om bord på skibet stod forskere klar til at byde det royale par velkommen, og parret blev vist rundt på de forskellige forskningsplatforme rundt om skibet.

Polarinstituttet står bag forskningsskibet, der ligger i isen i seks måneder, fra den fryser til i januar og frem til, at den smelter i sommermånederne. Forskerne på skibet forsøger at finde ud af, hvorfor indlandsisen smelter hurtigere end nogensinde. Den nye viden skal hjælpe med at forudsige, hvad der vil ske med havisen i fremtiden.

Forskerne arbejder under krævende forhold i bidende kulde, og hver gang de bevæger sig rundt på isen, skal de være på vagt efter isbjørne, der kan nærme sig skibet.

Kronprinsparret oplevede måske også, at sovestandarden var lidt under deres normale. De overnattede nemlig på isen ved skibet i telt og soveposer og med en gruppe, der holdt vagt for isbjørnene.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.