Kronprinsfamilien fejrer norsk folkefest

Den norske kronprinsfamilie stod klar til at hilse på optoget af børn, der i anledningen af Norges nationaldag besøgte Slotspladsen i Oslo.
Den norske kronprinsfamilie tager del i fejringen af Norges nationaldag.
Den norske kronprinsfamilie tager del i fejringen af Norges nationaldag. Foto: Soren Andersson/AP

Dagen i dag, 17. maj, er ikke en dato, mange danskere forbinder med fest og farver.

Sådan forholder det sig dog ikke i Norge, hvor netop denne dato markerer landets nationaldag, hvor det i stor stil bliver fejret, at Norge fik sin egen grundlov i 1814.

Samme år blev Danmark nemlig tvunget til at opgive Norge som en del af det danske rige i forbindelse med den såkaldte Wienerkongres efter Napoleonskrigene.

Festlighederne udspiller sig flere steder i Norge, og datoen er endda både en officiel flag- og helligdag for den norske befolkning.

Det norske kongehus deltager også i fejringen af nationaldagen, hvor det blandt andet er en tradition, at den royale familie hilser på et optog af børn fra Slotsbalkonen.

I år stod Norges kronprinsfamilie traditionen tro klar på balkonen, hvor de lystigt vinkede til børnene. Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og børnene var alle iført traditionelle norske festdragter, som mange nordmænd tager på, når nationaldagen skal fejres.

Årets optog bestod af børn og unge fra 119 forskellige skoler fra hele landet, der sammen marcherede op til Slotspladsen i Olso, hvor den royale familie ventede.

I Norge foregår festlighederne hele dagen, hvor der flere steder i landet både vil være koncerter og parader, som vil blive set af et utal af flagviftende tilskuere.

Fejringen af Norges nationaldag ses også i Danmark, hvor flere herboende nordmænd iklæder sig de traditionelle klædedragter.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.