Kronprinsesse scorer fornem placering

Mette-Marit indtager 21. pladsen over de mest magtfulde personer i litteratur-Norge - blandt andet for at nedbryde tabuet om alkoholisme.
Kronprinsesse Mette-Marit forsvandt væk i bøgernes verden, når livet blev for hårdt.
Kronprinsesse Mette-Marit forsvandt væk i bøgernes verden, når livet blev for hårdt. Foto: Robin Utrecht/AP

Tidligere har kronprinsesse Mette-Marit ligget i toppen på lister over de mest populære kongelige og bedst klædte royale, men i disse dage jubler Norges kommende dronning over en placering som nummer 21, der har rørt hende dybt.

Branchebladet Bog og Samfund har nemlig kåret litteratur-Norges 25 mest magtfulde personer, og her indtager den 42-årige kronprinsesse den flotte 21. plads på listen.

Placeringen får hun for sin deltagelse i "Litteraturtoget" i 2014, skriver Bok 365 på sin hjemmeside. Kronprinsessen var nemlig med litteraturkaravanen rundt i flere norske byer og deltog i arrangementer omkring bøger og læselyst.

Juryen har begrundet kronprinsesse Mette-Marits kåring med "hendes oprigtige kongelige engagement for bøger, litteraturfestivaller, for sit bogarrangement i Slotsparken og for sin åbenhed omkring sit liv", lyder det.

Særligt gjorde den borgerligtfødte kronprinsesse stort indtryk, da hun fortalte om sin opvækst med en alkoholisk far.

- Som lille følte jeg, at jeg måtte skjule, at min far var alkoholiker. Ingen af mine venner vidste det, lød det dengang fra den åbenhjertige kronprinsesse.

- Jeg tror, at glæden ved at forsvinde ind i bøgernes verden blev forstærket netop der. Litteratur er vigtig i forståelsen af de svære ting i livet, fortalte hun videre om sin hemmelighed og hyldest til bøger.

Dengang vakte kronprinsessens sårbare ærlighed genklang i hele Norge, og organisationen Blå Kors, der støtter alkoholafhængige og deres familier, kaldte kronprinsessen for et forbillede.

- Når kronprinsesse Mette-Marit fortæller, hvordan hun som barn blev påvirket af sin fars alkoholisme, hjælper hun med at nedbryde tabuet, roste generalsekretæren, Jan Elverum, hende.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.