Kronprinsesse måtte kæmpe for det gode liv

Kronprinsesse Victoria fylder tirsdag 38 år. Hun er i dag en vellidt kronprinsesse, men det er hun bestemt ikke kommet sovende til.
Kronprinsesse Victoria fylder 38 år tirsdag den 14. juli, og hele dagen byder på festligheder, der skal fejre hende.
Kronprinsesse Victoria fylder 38 år tirsdag den 14. juli, og hele dagen byder på festligheder, der skal fejre hende. Foto: Jason DeCrow/AP

Tirsdag den 14. juli fylder svenske kronprinsesse Victoria 38 år.

Det bliver fejret i stor stil af det svenske kongehus, og dagen er i svenske folkemunde bedre kendt som "Victoriadagen". De svenske flag bliver luftet, og kronprinsessen får en salut fra Skeppsholmen.

Som altid kan svenskerne lykønske prinsessen personligt, når hun sammen med resten af kongefamilien dukker op på Sollidens Slott på Öland.

I dag har hun ry for at være det flittigste medlem af det svenske kongehus, og hun er en meget populær kronprinsesse. Victoria har dog været meget igennem i sit nu 38-årige liv.

Især i skolen havde kronprinsessen det svært. Hun lider nemlig af dyslexi, også kaldet ordblindhed, ligesom sin far og lillebror.

Kronprinsesse Victoria har tidligere fortalt til den svenske avis Expressen, at hun også lider af et andet handicap, der påvirker hende socialt. Den royale yndling har lidelsen der kaldes prosopagnosi, eller ansigtsblindhed, der gør det svært at huske folks navne og ansigter.

Tilbage i 1997 blev kronprinsessen ramt af svær anoreksi. Sygdommen begyndte under et studieophold i Frankrig, og i pressen begyndte rygterne at spire, da kronprinsesse Victorias vægt raslede ned. Det svenske kongehus benægtede rygterne i starten, men i efteråret 1997 meldte kongehuset, officielt ud, at hun led af spiseforstyrrelsen.

Heldigvis fik kronprinsessen masser af støtte og opbakning fra familien. I 1998 tog hun til USA for at studere på Yale University, hvor hun overvandt ordblindheden, og bestod sine studier med flotte resultater.

I 2002 mødte hun Daniel Westling, der startede som hendes personlige træner. Kærligheden blomstrede imellem dem, og året efter blev de spottet som par for første gang, og i juni 2010 blev de gift ved en storslået ceremoni.

I 2012 fik parret datteren prinsesse Estelle. De seneste to år har den lille prinsesse også deltaget i festlighederne på sin mor fødselsdag, så der er stor chance for, at svenske royalister også kan hilse på den 3-årige prinsesse i år.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.