Kronprins dropper fossile brændstoffer

Storbritanniens prins Charles rydder op i sine investeringer og frasælger aktier i selskaber, der producerer kul, olie og gas.
Prins Charles, her sammen med sin hustru Camilla Parker Bowles, er ved at fjerne alle investeringer i fossile brændstoffer fra sine aktiebeholdninger, skriver The Guardian.
Prins Charles, her sammen med sin hustru Camilla Parker Bowles, er ved at fjerne alle investeringer i fossile brændstoffer fra sine aktiebeholdninger, skriver The Guardian. Foto: Pressefoto / Clarence House/free

Prins Charles tager nu et stort skridt i forsøget på at profilere sig som briternes kommende monark med en grøn samvittighed.

Ifølge The Guardian har han tilsluttet sig en FN-støttet kampagne om at afvikle investeringer i de industrier, der bidrager mest til den globale opvarmning.

Den britiske kronprins har ved flere lejligheder udtalt sig om behovet for hurtige initiativer i kampen for klimaet og kaldt Jorden for en "syg patient".

Selv kommenterer han ikke på sine finansielle dispositioner, men kilder ved hoffet har sagt til Financial Times, at prins Charles' private investeringer og velgørenhedsfonde ikke har noget med fossile brændstoffer at gøre.

Hertugdømmet Cornwall med en anslået værdi på over ni milliarder kroner er en af kronprinsens største indtægtskilder.

Her siger en talsmand til The Guardian, at man ikke har direkte investeringer i virksomheder, der producerer fossile brændstoffer. Talsmanden bekræfter samtidig, at hertugdømmets kollektive investeringer er under den grønne lup.

En række analyser har vist, at de tilbageværende ressourcer af fossile brændstoffer er adskillige gange større, end de mængder, der forsvarligt kan udnyttes, hvis verdens regeringer skal opfylde deres løfter om at holde den globale opvarmning under den kritiske grænse.

Investeringer i de mest forurenende energikilder er samtidig ved at blive en dårlig forretning, fastslår syv britiske velgørenhedsfonde, heriblandt Mark Leonard Trust og JJ Charitable Trust, over for The Guardian.

"Virksomheder, der producerer fossile brændstoffer, er i dag markant overvurderede. Den halve billion dollar, der hvert år bliver brugt på af finde nye ressourcer, vil blive spildt. Kloge investorer har allerede droppet kullet," lyder det i erklæringen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.