Kronisk syg sendt i 17 arbejdsprøvninger, men: "Loven er god nok"

Kristina Eversen har været igennem 17 arbejdsprøvninger. Venstre mener dog, at lovgivningen giver en god ramme for kommunerne.
Kristina Eversen har været i arbejdsprøvning 17 gange uden resultat. Venstres beskæftigelsesordfører ser ikke nogle generelle problemer ved hverken lovgivning eller kommunernes administration.
Kristina Eversen har været i arbejdsprøvning 17 gange uden resultat. Venstres beskæftigelsesordfører ser ikke nogle generelle problemer ved hverken lovgivning eller kommunernes administration. Foto: Privat.

Kristina Eversen er kronisk syg. Hendes sygdom er medfødt. Alligevel har kommunen de sidste 16 år sendt hende i 17 arbejdsprøvninger, som hun dog har være for syg til at fuldføre. Derfor kan hun ikke få tilkendt førtidspension.

Avisen.dk beskrev i weekenden sagen om Kristina, som kommunen sender i arbejdsprøvning igen og igen ud fra en filosofi om, at helbredet jo udvikler sig hele tiden.

Kristina Eversen har svært ved at se det logiske i kommunens håndtering af hendes sag.

Men på Christiansborg mener beskæftigelsesordfører fra Venstre, Hans Andersen, ligesom Socialdemokraterne, at lovgivningen på området er okay.

- Både lovgivningen, bekendtgørelsen og de efterfølgende vejledninger er gode og giver en god ramme for kommunernes daglige arbejde, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

I går afviste Leif Lahn Jensen fra Socialdemokraterne, at man kan give lovgivningen skylden for Kristina Eversens situation. Han rettede i stedet en løftet pegefinger mod kommunerne.

Samme pegefinger får kommunerne ikke fra Venstre.

- Jeg mener som udgangspunkt, at lovgivningen bliver administreret i kommunerne efter vores intentioner, siger Hans Andersen.

”Kommunerne kan blive endnu bedre”

Han slår dog fast, at det selvfølgelig ikke er i orden at borgere kommer i klemme på den måde, som Kristina Eversen er. Derfor er han også åben for nye tiltag:

- Der er områder, hvor kommunerne kan blive endnu bedre. Hvis problemet er, at vejledningerne for, hvordan kommunerne skal tolke lovgivningen, ikke er skarpe nok, så skal vi kigge på dem, mener Hans Andersen.

Vurderingen bør ligge hos kommunen

Venstres beskæftigelsesordfører slår fast, at det selvfølgelig skal være muligt at få førtidspension, hvis man ikke er i stand til at arbejde. Han kan dog ikke svare på, hvornår man er for syg til det.

Læs også: Kommune om 17 arbejdsprøvninger: Alle muligheder skal udtømmes

- Det må vurderes fra sag til sag, og være en afgørelse, man træffer lokalt i forhold til, hvad kan arbejdsevnen udvikles til, når vi tænker længere frem.

DF og EL: Det er kun for at spare penge

Hos Dansk Folkeparti og Enhedslisten er man ikke tilfreds med de politiske udmeldinger.

Beskæftigelsesordfører fra Enhedslisten, Finn Sørensen, kalder det "ansvarsflugt af værste skuffe," når S og V siger, at det ikke er lovgivningen, der er problemer med.

Og hos DF forklarer beslæftigelsesordfører Bent Bøgsted, at det netop var på grund af sager som Kristina Eversens, at hverken DF eller Enhedslisten gik med i reformen i 2013. Ifølge ham har lovgivningen kun én ting for øje:

- Det var rent spareforslag, der betyder, at de svageste bliver ramt, mener Bent Bøgsted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.