Kritisk: To ud af tre byggepladser overtræder arbejdsmiljøloven

BAT-kartellet med faglige eksperter fra byggeforbundene har besøgt 64 byggepladser. Her viste det sig, at arbejdsmiljøloven overtrædes på to tredjedele af de undersøgte byggepladser.
- Vi er stærkt foruroligede over udsigten til, at Venstre-regeringen vil spare omkring 20 procent af Arbejdstilsynets ressourcer i 2016 i forbindelse med finansloven, siger formanden for BATs arbejdsmiljøudvalg Søren Schytte. 
- Vi er stærkt foruroligede over udsigten til, at Venstre-regeringen vil spare omkring 20 procent af Arbejdstilsynets ressourcer i 2016 i forbindelse med finansloven, siger formanden for BATs arbejdsmiljøudvalg Søren Schytte.  Foto: Kaper Palsnov / Scanpix

BAT-kartellet med faglige eksperter fra byggeforbundene har besøgt 64 byggepladser, hvor de lavede stikprøveundersøgelserne. Her viste det sig, at arbejdsmiljøloven overtrædes på to tredjedele af de undersøgte byggepladser.

Det skriver Fagbladet 3F.

Sikkerheden er så ringe, at der er fare for alvorlige arbejdsulykker, konkluderer formanden for BATs arbejdsmiljøudvalg, Søren Schytte.

- Resultatet er skuffende. Vi ser ikke tegn på, at sikkerheden er blevet bedre. Det overrasker os, siger han og henviser til, at byggebranchen har gjort en stor indsats i to år for at vende udviklingen og undgå arbejdsulykker.

Tilbagemeldingerne fra de besøgte byggepladser peger på en eller flere fejl på pladserne. Det drejer sig blandt andet om manglende sikring ved arbejde i højden og kritisable stilladser. Håndværkerne har tunge løft og dårlige arbejdsstillinger. De har en risiko for skæreskader, og der ligger elkabler i vand på de rodede byggepladser.

- Det dårlige arbejdsmiljø truer bygningsarbejdernes helbred. Aktionen afslører et stort behov for at få Arbejdstilsynet på banen, fastslår Søren Schytte, der også understreger behovet for, at bygherrer, de projekterende og virksomheder opgraderer sikkerheden på deres byggepladser.

BAT afholder hvert år en landsdækkende aktionsdag på byggepladserne. I 2014 fandt BAT, at over halvdelen af de besøgte 60 byggepladser havde præcis de samme problemer som i år. Samme billede tegnede sig efter BAT's aktionsdag i 2013.

- Vi er stærkt foruroligede over udsigten til, at Venstre-regeringen vil spare omkring 20 procent af Arbejdstilsynets ressourcer i 2016 i forbindelse med finansloven, siger Søren Schytte, der opfordrer til politisk besindelse.

- Uden kontrol med sikkerheden får vi aldrig bugt med de mange ulykke og arbejdsbetingede lidelser i vores branche, understreger Søren Schytte over for Fagbladet 3F.

Antallet af påbud om sikkerhed er ifølge de officielle statistikker tre til fire gange højere end gennemsnittet af alle brancher.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.