Kritik: TDC maler skønmaleri af barsel til mænd

TDC havde munden for fuld, da teleselskabet på tv erklærede at, at mandlige ansatte bliver tilbudt fire måneders barsel med løn, mener Dansk Metal. Forbundets medlemmer i virksomheden får mindre.
De mange mandlige teknikere, lagermedarbejdere og butiksansatte får fire ugers mindre betalt barsel end deres akademiker-kollegaer.
De mange mandlige teknikere, lagermedarbejdere og butiksansatte får fire ugers mindre betalt barsel end deres akademiker-kollegaer. Foto: David Høgsholt/Scanpix/Arkiv

Vi giver fire måneders barsel med fuld løn til vores mandlige ansatte, påstår TDC for åben skærm. 

Men det er en ren overdrivelse, mener Dansk Metal, hvis medlemmer udgør omkring 3.800 af de godt 8.000 ansatte hos TDC. 

De mandlige Dansk Metal-medlemmer får nemlig kun tilbudt 12 ugers barsel med løn. Og ikke 16 uger, som er forbeholdt de højtuddannede akademikere. 

- Jeg er forarget over, at TDC stiller sig op og siger, de giver fædre fire måneders barsel, for det er langt fra alle, der får dét tilbud, siger Lars Jørgensen.

Han er formand for Metal Tele Landsklubben under Dansk Metal, der blandt andet repræsenterer teknikere, it-supportere og medarbejdere i butik og lager i TDC. 

Han mener, at TDC's udsagn giver et helt forkert billede af arbejdsvilkårene i TDC.

De højtuddannede får fire måneder

I tv-programmet 'Udenfor Borgen', der blev sendt på TV 2 News i maj, debatterede SF-formanden Pia Olsen Dyhr øremærket barsel med ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V). De to besøgte TDC, hvor CSR-direktør Kathrine Stampe Andersen blandt andet siger:

"Vi tilbyder vores mandlige ansatte fire måneders betalt barsel, som de får, når de bliver fædre" og "det er noget vi gør, fordi vi er optaget af alt det her med ligestilling og der er en sammenhæng med familieliv og arbejdsliv."

Men det generøse barselstilbud gælder altså ikke de mandlige ansatte blandt de 3.800 Dansk Metal-medlemmer i TDC. De har gennem deres overenskomst ret til ti ugers betalt barsel udover de lovpligtige to uger efter barnets fødsel. I alt altså 12 uger. 

Anderledes ser det ud for de mandlige akademikere hos TDC. Her bekræfter fagbundet Djøf, at de mandlige akademikere i TDC får 14 ugers betalt barsel oveni i de to første uger. I alt altså 16 uger med løn.

Ukorrekt 

Avisen.dk har uden held forsøgt at få en forklaring fra TDC's Kathrine Stampe Andersen på hendes udsagn i tv-programmet.

I stedet skriver TDC's kommunikationsrådgiver Povl Damstedt Rasmussenen i en mail, at det havde været mere korrekt, hvis Kathrine Stampe Andersen havde brugt udtrykket ”op til” 4 måneder i tv-udsendelsen. 

Og på spørgsmålet om uens barselsordninger blandt faggrupperne i TDC svarer kommunikationsrådgiveren:

”Når man har flere overenskomster, så vil de i deres indhold naturligvis være forskellige. De enkelte vilkår i en overenskomst beror jo på parternes prioriteringer i forhandlingen.”

Det samme menneskelige behov

Lars Jørgensen fra Dansk Metal erkender, at det dels er fagforbundets ansvar at forhandle barselsrettigheder for deres medlemmer i TDC.

Har I så ikke bare været for dårlige til at forhandle overenskomst med TDC?

-Nej. For sammenlignet med andre steder, er de 12 uger med løn jo rigtig god aftale. Så det er en god barselsorlov. Bare ikke så god som akademikernes, siger Lars Jørgensen. 

Han mener, at TDC burde gøre barselsordinger til en del af koncernens politik, så alle mandlige ansatte fik de samme muligheder for barsel. 

- For der burde jo ikke være forskel. Vi har alle det samme menneskelige behov for at være sammen med vores børn, uanset hvilken uddannelse, vi har, siger Lars Jørgensen. 

Han tilføjer, at i TDC's datterselskab Telco er de ansatte i Telmore og Fullrate slet ikke dækket af en overenskomst, hvilket gør, at fædrene kun har ret til de lovpligtige to ugers barsel med løn. 

SF: Ville klæde TDC at fortælle hele sandheden

Hos SF finder man det problematisk, at der er forskel i, hvor priviligerede de forskellige faggrupper er, når det kommer til barsel til far.

Ligestillingsordfører Trine Torp  (SF) mener, at TDC her viser et eksempel på, hvorfor det er nødvendigt med øremærket barsel til mænd. 

- Jeg er overbevist om, at det er en myte, at ufaglærte mænd ikke gider tager barselsorlov. Hvis vi giver dem de samme rettigheder som andre med en lang uddannelse, er jeg sikker på, de også vil benytte de rettigheder flittigt.

I forhold til TDC's CSR-direktørs udsagn i tv-udsendelsen tilføjer Trine Torp: 

- Det ville klæde en virksomhed som TDC at fortælle hele sandheden. Hvis man kun tilbyder de gode barselsrettigheder til én medarbejdergruppe og ikke til en anden, skal det da frem i lyset.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.