Kritik: Staten sjusker med sikkerheden på megabyggeri

Der har gang på gang været alvorlige problemer med sikkerheden på et kæmpe byggeri styret af staten. Det siger fagfolk, som nu tager bladet for munden. Arbejdstilsynet har givet strakspåbud.
Ifølge håndværkere og fagforeningsfolk er der og har været gentagne problemer med sikkerheden på et statsligt megabyggeri. Mændene fotograferet her under byggeriet risikerer at falde ned, fordi de mangler en ordentlig stige eller en arbejdslift at stå på. 
Ifølge håndværkere og fagforeningsfolk er der og har været gentagne problemer med sikkerheden på et statsligt megabyggeri. Mændene fotograferet her under byggeriet risikerer at falde ned, fordi de mangler en ordentlig stige eller en arbejdslift at stå på. 

Håndværkere går i disse dage og arbejder på at få gjort en 75 meter høj bygning færdig tæt på Rigshospitalet i København. Staten står for byggeriet, som skal huse forskere i sundhed. Men det med sundhed mærker håndværkerne ifølge egne udsagn ikke meget til. Der er og har været gentagne problemer med sikkerheden, lyder kritikken.

Siden byggeriet af den såkaldte Mærsk Bygning til 1,5 milliarder kroner gik i gang i 2012, har der været problemer med sikkerheden.

Bygherren er Bygningsstyrelsen, der hører under staten, alligevel er der gentagne problemer med sikkerheden og arbejdsmiljøet, lyder det.

Problemerne drejer sig blandt andet om, at håndværkere har været i stor fare for livsfarlige styrt fra lifte, stiger og etager samt udsat for kræftfremkaldende støv. Dertil farligt byggerod og uforsvarlig flytning af materialer hen over hovederne på håndværkerne. Se billederne her.

En af håndværkerne på byggeriet er elektriker og arbejdsmiljø-repræsentant Thomas Pedersen.

- Vi oplever at påpege problemer med sikkerheden igen og igen over for byggeledelsen, og alligevel sker der ingenting. Arbejdet med sikkerheden på denne plads er meget frustrerende, siger Thomas Pedersen.

Strakspåbud til staten

At sikkerheden har haltet fremgår også af Arbejdstilsynets papirer vedrørende byggeriet. Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået indblik i. Heri kan man blandt andet læse, at Bygningsstyrelsen som bygherre har fået strakspåbud.

Niels Bergløv har som fagsekretær i Dansk El-Forbund København fulgt arbejdet med Mærsk Bygningen og har netop besøgt byggepladsen på Blegdamsvej i København.

-Det er gået fremad på det seneste, men der er stadigvæk gentagne problemer. For eksempel med alt for meget kvartsstøv i luften. Og der er også løbende tilfælde med arbejde lige under lofterne, der sker med alt for stor fare for at styrte ned, siger Niels Bergløv.

Kritikken afvises af projektdirektør Jan Quitzau Rasmussen fra Bygningsstyrelsen.

- Arbejdstilsynet har lige været på besøg og har ikke konstateret problemer i forhold til støv og afskærmning, siger Jan Quitzau Rasmussen til Avisen.dk og fortsætter:

- Der har tidligere været problemer med, at entreprenører på pladsen ikke har ryddet godt nok op efter sig. Det kan give fare for, at folk snubler over for eksempel kabler eller andre materialer. Det har vi som bygherre taget hånd om ved at sætte ekstra bemanding på til at foretage oprydning.

Langsom reaktion

Niels Bergløv oplever ligesom elektriker Thomas Pedersen, at det går langsomt med at følge op på ønsker om at forbedre arbejdsmiljøet.

- Når byggeledelsen får et påbud, viser de umiddelbart vilje til at løse problemet, men de løser det sjældent helt, fortæller Niels Bergløv, og fortsætter:

- Et eksempel på det var et påbud om at sørge for ordentlig inddækning af byggeriet og opvarmning, så arbejds-temperaturen for håndværkerne er ok. Det har taget halvandet år, før det nu endelig er bragt i orden.

Jan Quitzau Rasmussen mener, at Bygningsstyrelsen reagerer hurtigt nok på problemer.

- Vi kan ikke genkende billedet af, at vi skulle have været langsomme med at reagere på arbejdsmiljø-problemer og har da heller ikke fået påtaler af Arbejdstilsynet for det, siger Jan Quitzau Rasmussen.

75 meter oppe uden sikkerhed

Faglig sekretær Allan Leegaard fra Blik- og Rørarbejderforbundet har fulgt byggeriet længe. Han fortæller om en af flere ubehagelige oplevelser:

- Vi har set polakker gå rundt og arbejde på toppen af bygningen 75 meter oppe uden sikkerhedssele. Det er livsfarligt på grund af faren for at styrte ned. Det blev først stoppet, da vi bad om det, fortæller Allan Leegaard.

For ham har det været en rystende oplevelse at gå rundt med sikkerheds-koordinatoren på byggeriet.

- Jeg har gået rundt på byggepladsen sammen med sikkerhedskoordinatoren og har lagt mærke til, at vi er gået forbi nogle åbenlyse farlige forhold, uden at hun har bemærket dem. Det føltes helt, helt forkert, siger Allan Leegaard.

I Bygningsstyrelsen mener man, at dets ansatte gør deres arbejde godt.

- Vores medarbejdere på byggeriet har efter min bedste overbevisning det fornødne fokus på sikkerheden. Blandt andet ved jeg, at de ved flere lejligheder har påpeget det, hvis folk på pladsen har gået rundt uden hjelm eller ikke har brugt høreværn, hvor det var nødvendigt, siger Jan Quitzau Rasmussen.

Styrelse er i skammekrogen

Hos Arbejdstilsynet har Bygningsstyrelsen for tiden en halvsur gul smiley. Med andre ord er statens byggefolk i skammekrogen hos Arbejdstilsynet. En gul smiley er nemlig kun lige niveauet over den alarmerende røde smiley.

Ifølge Arbejdstilsynet er der udstedt tre såkaldte strakspåbud. Det vil sige påbud om med det samme at få rettet op på problemer vedrørende sikkerheden på byggepladser.

Jan Quitzau Rasmussen understreger, at Bygningsstyrelsen selvfølgelig helst skal have en  smilende smiley hos Arbejdstilsynet og siger:

- Jeg kender ikke de nærmere detaljer vedrørende den gule smiley hos Arbejdstilsynet. Men med hensyn til Mærsk Bygningen har vi påklaget to strakspåbud fra Arbejdstilsynet og fået medhold i begge. Så er der blevet givet et tredje strakspåbud for niveauforskelle på gulve, og det har vi taget til efterretning og bragt i orden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.