Kritik af EU i sager om milliardstøtte til jobudflytning: "Et stort problem"

Lande som Polen og Ungarn bruger store beløb fra EU's strukturfonde til at støtte udflytning af arbejdspladser fra Danmark, og det møder hård kritik.
EU giver gennem strukturfonde tilskud til virksomheder, der flytter arbejdspladser til Østeuropa, og det møder kritik.
EU giver gennem strukturfonde tilskud til virksomheder, der flytter arbejdspladser til Østeuropa, og det møder kritik. Foto: Scanpix

Det seneste år er en lang række danske virksomheder som Coloplast og Kongskilde afsløret i at flytte arbejdspladser til Østeuropa, hvor de har modtaget millioner i EU-tilskud. Selvom EU's regler forbyder at støtte produktion, der flytter ud, har EU-Kommissionen i samtlige sager frikendt virksomhederne.

Nu rejser den London-baserede tænketank Open Europe kritik af EU for at dele milliarder ud gennem deres strukturfonde uden at have styr på, om pengene bliver brugt i strid med reglerne, skriver Fagbladet 3F.

- Det er et stort problem, at der ikke er bedre kontrol fra Kommissionen med, om pengene bliver brugt i overensstemmelse med reglerne. Ansvaret ligger hos det enkelte medlemsland. Og det har ikke den store interesse i at sige, at reglerne ikke er overholdt, siger politisk analytiker Pawel Swidlicki fra Open Europe.

Hvert år fordeles 440 milliarder kroner i tilskud via strukturfondene i EU til medlemslandene. Det er medlemslandene, der hver især har opgaven med at sikre, at EU-reglerne overholdes. De enkelte medlemslande har dog ingen pligt til at fortælle i Bruxelles, hvordan de har fordelt pengene.

Strukturfondene udgør en tredjedel af EU's budget. I modsætning til de penge, der gives i EU i landbrugsstøtte, får Kommissionen aldrig at vide, hvem der får støtte.

Det betyder, at lande som Polen, Ungarn og Tjekkiet kan bruge pengene til at støtte danske virksomheder, der flytter job ud. Det er blandt andet sket for LM Wind Power, Coloplast, Royal Greenland, Grundfos og Kongskilde.

I sidste uge rejste danske EU-politikere som Jeppe Kofod (S), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU) og Morten Messerschmidt (DF) hård kritik af, at Kommissionen har lagt låg på afsløringerne af støtte til udflytning.

Hver gang, Kommissionen er blevet gjort opmærksom på, at en virksomhed har fået penge til udflytning, reagerer den ved at spørge det enkelte medlemsland, der så igen spørger virksomheden, som frikender sig selv.

Fagbladet 3F ville gerne have haft et interview med Jakub Adamowicz, der er talsperson for EU's kommissær for regional politik, Corina Cretu.

Men Kommissionen vil kun svare skriftligt. Og i svarene forholder kommissærens embedsfolk sig ikke til kritikken.

- Hvert enkelt medlemsstat skal sikre, at lovbestemmelserne følges. Når en medlemsstat opdager et tilfælde af udflytning, skal det straks begynde processen med inddrivelse af midlerne, lyder det i svaret fra Kommissionen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.