Kristne efterskoler er yt

De danske efterskoleelever søger væk fra udkantsområderne, viser nye tal fra Efterskoleforeningen.
De kristne værdier på efterskolerne er ikke så populære som muligheden for at spille bold og musik.
De kristne værdier på efterskolerne er ikke så populære som muligheden for at spille bold og musik. Foto: Kissen Møller Hansen / Scanpix

Sjælland og Østjylland er in, Vest- og Nordjylland er yt. Så simpelt kan det siges, efter at den nye opgørelse fra Efterskoleforeningen over landets elever er kommet.

"Tidligere var områderne rigt repræsenteret af elever, men vi har en fornemmelse af, at det er dér, finanskrisen har slået hårdest til," siger sekretariatsleder for Efterskoleforeningen, Sophus Nielsen til Newspaq.

I år er der 28.656 elever på de danske efterskoler. En lille stigning på 227 elever i forhold til sidste år.

Samtidig er der dog markant flere ledige pladser i år end tidligere, og i Vestjylland er tallet steget fra 2,0 procent til hele 4,8 procent ledige pladser. Ifølge Sophus Nielsen, har især de kristne efterskoler svært ved at tiltrække elever.

"Det, som har været meget efterspurgt de seneste år, er musiske-, kreative- og ikke mindst idrætsefterskoler. Og folkekirkens grupper fik tidligere betydeligt flere børn end i dag, så selve rekrutteringsgrundlaget er faldet for dem," siger han.

På den kristne Søndbjerg efterskole på Thyholm i Vestjylland står de lige nu og mangler ni elever til at fylde resten af deres 84 sengepladser ud, men ifølge forstander René Dahl Brorson, er det ikke de kristne værdiers skyld.

"Jeg tror, at det er finanskrisen, der spiller ind. Og så den lavine-effekt, det har gjort, at de store højskoler er mere populære end de små," siger René Dahl Brorson til Newspaq. Han mener dog, at hans "lille" efterskole kan tilbyde dét, som unge i dag efterspørger:

"De unge vil have oplevelser og sammenhold, og det kan vi i høj grad give dem," siger han.

I alt er der 1.053 ledige pladser på landets efterskoler i år, mens det tal sidste år lød på 719.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.