Krisen er slut: Vi skifter job på livet løs

- Det er et sundhedstegn, lyder det fra LO.
Det er et godt tegn, at danskerne igen tør skifte job.
Det er et godt tegn, at danskerne igen tør skifte job. Foto: Scanpix/Arkiv

Efter en sej økonomisk krisetid og en masse privatøkonomisk forsigtighed har danskerne nu for alvor igen fået mod på at skifte job.

På bare ét år, fra første halvår 2015 til første halvår 2016, er der registreret næsten 800.000 jobskift i Danmark, skriver Politiken lørdag.

Det svarer til, at mere end hver fjerde lønmodtager har skiftet job i løbet af det seneste år, men der kan dog være lønmodtagere, især håndværkere, der har skiftet job flere gange på et år. Ikke desto mindre er der tale om en stigning på 22 procent siden 2009, hvor krisen begyndte at løje af, skriver Politiken.

Sundhedstegn

Tallene fremgår af en ny opgørelse fra PFA Pension, baseret på tal fra både Danmarks Statistik og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

- Det er jo et klart økonomisk sundhedstegn, at danskerne igen tør skifte job på livet løs. Det bekræfter os i, at der er kommet gang i hjulene og gang i produktionen, siger LO's næstformand, Ejner Holst, til Politiken.

Han bakkes op af flere eksperter. Selv om lysten til at skifte job har været nede at vende, er danskerne et af verdens mest jobskiftende folkefærd. En tilstand, der bliver kædet tæt sammen med den danske flexicuritymodel. Den sørger for at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under de lønmodtagere, der i perioder ryger helt ud af arbejdsmarkedet. De har krav på dagpenge og kan samtidig få hjælp til at finde et nyt arbejde.

- Derfor klynger vi os ikke så meget til jobbene som så mange andre nationaliteter, forklarer Per Kongshøj Madsen, professor på Aalborg Universitet med speciale i det danske arbejdsmarked, til Politiken.

Korte ansættelser er populære 

Men den danske flexisecuritymodel giver ikke hele forklaringen på det enorme antal jobskifter. Forklaringen er også, at medarbejdere med korte ansættelser er blevet en mere efterspurgt arbejdskraft, lyder analysen fra Morten Ballisager, direktør og ejer af rekrutterings- og konsulentfirmaet Ballisager:

- Den der med at sværge evigt troskab til sin arbejdsplads er ikke rigtig gangbar her på kanten til 2017, siger han til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.