Krim er gået i sort: Strømforsyning i Ukraine saboteret

Der er erklæret undtagelsestilstand på Krim, som Rusland har annekteret, men som får sin strøm fra Ukraine.
Det er ikke første gang, at indbyggerne på Krim må klare sig med skæret fra stearinlys i de mørke timer. Her er et billede fra sidste år, hvor Ukraine afskar strømmen til øen. Arkiv.
Det er ikke første gang, at indbyggerne på Krim må klare sig med skæret fra stearinlys i de mørke timer. Her er et billede fra sidste år, hvor Ukraine afskar strømmen til øen. Arkiv. Foto: Anton Volk/AP

Omkring to millioner indbyggere på Krim-halvøen i Sortehavet står søndag morgen uden strøm, efter at forsyningen af elektricitet fra Ukraine til den omstridte halvø er blevet udsat for sabotage.

Det oplyser det russiske katastrofeministerium ifølge nyhedsbureauet Tass.

Al elektricitet forsvandt kort efter midnat natten til søndag lokal tid. Nødgeneratorer med diesel holder dog områdets hospitaler kørende, oplyser myndighederne.

Det er angiveligt eksplosioner i to transformatortårne sent lørdag, der har sendt Krim i sort. Det har samtidig fået myndighederne til at erklære undtagelsestilstand.

- I forbindelse med, at elforsyningen er blevet forstyrret, er det blevet besluttet at indføre undtagelsestilstand, lyder det i en udtalelse fra Aleksej Fridman, vicechef for Krim-kontoret under katastrofeministeriet i Moskva.

Krim blev i begyndelsen af 2014 annekteret af Rusland, men strømmen dertil går udelukkende gennem Ukraine, der også gør krav på halvøen.

Indtil i fredags var der fire fungerende strømforsyningslinjer mellem Ukraine og Krim-halvøen. Samme dag blev to af linjerne ødelagt - formentlig ved sabotage.

Indbyggerne på Krim blev derfor forud for weekenden rådet til at anskaffe sig batterier og hamstre vand og andre fornødenheder i det tilfælde, at al strøm skulle forsvinde.

Ifølge det ukrainske indenrigsministerium blev de resterende to linjer til Krim ødelagt af eksplosioner i tranformatortårne, skriver Tass.

Ingen har taget skylden for eksplosionerne, og der er ingen meldinger om, hvornår strømtilførslen ventes at være oppe at køre igen.

Ruslands annektering af Krim er en af grundene til, at Vesten har indført en lang række sanktioner mod Rusland.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.